Erişilebilirlik

Amerikalı Temsilci Filistinlileri İsrail'le Doğrudan Görüşmeye İkna Edemedi


Amerika’nın Orta Doğu Özel temsilcisi George Mitchell, Filistinlileri İsrail ile doğrudan görüşmelere ikna etmeyi başaramadı.

Obama yönetimi, Aralık 2008’de kesilen doğrudan görüşmeleri Eylül başında yeniden başlatmaya çalışıyor.

Ancak Mitchell, Ramallah’ta Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas ile üç saat görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “güçlükler ve engellerden” söz ederek anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Amerika’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’dan İsrail’le doğrudan görüşmelere başlamasını istedi. Mitchell ve Abbas konuyu Filistin Yönetiminin Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki karargahında ele aldı ancak anlaşmaya varamadı.

Mitchell, buna rağmen çabalarını sürdüreceğini ve yarın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehut Barak’la biraraya gelmeyi planladığını söyledi.

Amerika ve İsrail’in doğrudan görüşmeler için yaptığı baskılara direnen Abbas, iki koşul ileri sürüyor: İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te tüm yeni yerleşim inşaatlarını durdurması ve Filistin devletinin sınırlarıyla ilgili müzakerelerde 1967 sınırını başlangıç noktası olarak kabul etmesi.

Ramallah’da Filistinli grupların doğrudan görüşmeler aleyhinde düzenlediği gösteriye katılan milletvekili Mustafa Barguti Abbas’tan bu konuda geri adım atmamasını istedi.Gösteriyi Filistin tarafına yapılan baskıları protesto etmek amacıyla düzenlediklerini belirten Barguti, Filistinliler görüşmelere zorlanırken İsrail’in özellikle Kudüs’te yeni yerleşim inşaatlarına devam ettiğini söyledi.

İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev ise doğrudan barış görüşmelerinin önkoşulsuz başlaması gerektiğini savundu. Regev, iki halk arasında eninde sonunda barış yapılacağını ancak bunun doğrudan, yüzyüze görüşmelerle sağlanabileceğini söyledi.

Filistin lideri Mahmut Abbas gerçekte zor durumda. Abbas, bir yandan doğrudan görüşmeleri reddederek Amerika ile ilişkilerine zarar verme riski yaratıyor. Diğer yandan ise Filistin halkı, İsrail’den bazı ödünler vereceği konusunda güvence almadan doğrudan görüşmelerein başlatılmasına karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG