Erişilebilirlik

Amerikalı Oyuncu George Clooney Gözaltına Alındı


Oscar ödüllü oyuncu George Clooney, Washington’daki Sudan Büyükelçiliği önünde yaptığı protesto eylemi sırasında gözaltına alındı. Clooney’le birlikte gözaltına alınanlar arasında bazı Kongre üyeleri de bulunuyor.

Clooney ve beraberindeki iki Demokrat Parti milletvekili, başkentteki büyükelçilikleri korumakla görevli Gizli Servis tarafından kelepçelenerek götürüldü. Clooney gözaltına alınırken kameralara yaptığı açıklamada, Sudan hükümetini eleştirdi ve şu anda Sudan’da yaşananların dünyanın en büyük insani krizi haline gelmeden önce Sudan hükümetinin, bölgeye uluslararası toplum tarafından yardım gönderilmesine izin vermesini istedi.

Amerikalı aktör, “Sudan’daki masum çocukların ırzına geçmeye ve onları aç bırakarak öldürmeye son verin” diyerek mesajını Sudan hükümetine iletmeye çalıştı.

Clooney, yıllardır Sudan konusunda aktif bir eylem politikası yürütüyor. Sudan’ın güneyinde sivillere yönelik savaş suçlarını protesto eden George Clooney, bölgeye de defalarca ziyarette bulundu.

Aktör, Çarşamba günü de Başkan Barack Obama’yla görüşmüş ve Sudan halkı için duyduğu endişeyi dile getirmişti. Clooney, görüşmede Başkan’dan Sudan’ın güneyden insani yardım ulaştırılabilmesi için izin vermesi amacıyla Çin’in devreye girmesi için baskı yapmasını da istedi. Çin, Sudan petrolünün en önemli müşterilerinden olduğu için krizin çözümündeki payı büyük olarak görülüyor.

George Clooney, Çarşamba günü Senato Dış ilişkiler Komitesi önünde de ifade vermiş ve Sudan'ın sorunlu bölgesi Güney Kordofan'da tanıklık ettiği şiddetle ilgili senatörleri bilgilendirmişti.

Clooney’in polise itaatsizlikten suçlu görülmesi halinde ufak bir para cezası alması muhtemel.

George Clooney 2006 yılında Syriana filmindeki güçlü oyunuyla En Başarılı Aktör dalında Oscar ödülü almıştı.


XS
SM
MD
LG