Erişilebilirlik

Amerikalı mı Müslüman mı?


“Müslüman Amerikalılar: İnanç, Özgürlük ve Gelecek"
“Müslüman Amerikalılar: İnanç, Özgürlük ve Gelecek"

Amerika’da yapılan ve üç yıl süren büyük çaplı bir araştırma, Amerikalı Müslümanların dinleri kadar Amerikalı olmaktan da gurur duyduklarını gösteriyor.


Gallup anket şirketinin Abu Dabi bürosu tarafından yapılan araştırma sırasında yüz binlerce kişiyle teke tek görüşüldü ve sonuçları, “Müslüman Amerikalılar: İnanç, Özgürlük ve Gelecek.” başlığıyla rapor olarak yayınlandı.

Amerikalı mı Müslüman mı?
Amerikalı mı Müslüman mı?

Gallup uzmanlarından Muhammet Yunus araştırma sonuçları için, “Özetle Müslüman Amerikalılar da Amerikalı, dinleri kadar vatanlarına da düşkünler” diyor.
New York'ta yıkılan İkiz Kuleler'in yakınına cami yapılmasına karşı çıkan Amerikalılar bir Müslümanı taciz ediyor:

Muhammet Yunus’a göre, Amerika’da 2001 yılında 3,000 kişinin öldüğü terör saldırılarından yıllarca sonra yapılan araştırma, hiçbir Amerikalının Müslüman nüfusun vatanseverliği ve sadakatinden şüphe duymadığını gösteriyor. Araştırmaya göre her 10 Amerikalı Müslüman’dan yedisi, Amerikalı kimliğinin dini kimliği kadar önemli olduğunu söyledi. Araştırma, gayrimüslim Amerikalıların Müslümanları terörist ya da el Kaide sempatizanı veya destekçisi olarak görmediğini ancak, Müslüman toplumdan terörist eylemlere karşı daha güçlü tepki beklediğini de gösteriyor.

Müslümanların hayata bakışı ve gelecekten beklentileri de, Protestan, Katolik, Mormon ve Yahudilerden farklı değil. Bu gruplara yoksulluk çekiyor musunuz, geçim sıkıntınız var mı ve geleceği parlak görüyor musunuz soruları sorulduğunda, büyük bir çoğunluğu geleceği parlak gördüğünü söylüyor. Ancak Müslümanların yüzde üçü yoksulluk çektiğini söylüyor ki bu oran Yahudi Amerikalılar arasında da aynı. İki toplum arasında başka benzerlikler de var.

Örneğin diğer dini gruplara kıyasla Yahudiler Müslümanları daha iyi anlıyor, onlara karşı ayrımcılık yapıldığını daha iyi görüyor ve el Kaide gibi terörist örgütlerle ilişkileri olmadığının da bilincinde. Ayrıca Müslümanların Amerika’ya sadakatlerinden en az şüphe duyan grup da yine Yahudiler. Araştırmaya göre çeşitli din ve etnik gruplar arasında Irak savaşına en fazla karşı çıkanlar da yine Amerikalı Müslümanlarla Yahudilerdi.

Aşırı dinci (Hasidik) Yahudilerin çocukları
Aşırı dinci (Hasidik) Yahudilerin çocukları

Anketi değerlendiren dini liderlerden İmam Muhammet Mecit, araştırma sonuçlarının, özellikle Müslüman ve Yahudi Amerikalılar arasındaki benzerliklerin, kendisini bile şaşırttığını söylüyor. Müslüman cemaatin Yahudi toplumuyla yakın ilişki içinde olduğunu vurgulayan imam “Buna rağmen iki toplumun hayat anlayışı ve bakış açısının bu kadar birbirine benzediğini bilmiyordum” diyor. Haham David Saperstein ise Yahudilere, inançlarından ötürü son 3 bin yıldır korkunç baskı yapıldığını dolayısıyla ayrımcılığa ve dini baskıya maruz kalanlara yakınlık duyduklarını belirtiyor.
New York'ta bir Yahudi düğünü:

Gallup uzmanı Muhammet Yunus, İslamafobiyle anti semitizm arasında fark olmadığını belirtiyor ve Beyaz Saray’a, İslam düşmanlığıyla, aynı Yahudi düşmanlığıyla mücadele edildiği gibi mücadele edilmesini önereceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG