Erişilebilirlik

Amerikalı Hakim Akraba Kısıtlamasını Azalttı


Amerikalı bir hakim Başkan Donald Trump tarafından nüfusunun çoğunluğu müslümanlardan oluşan 6 ülke vatandaşlarına getirilen seyahat yasağı ile ilgili akraba kısıtlaması uygulamasını hafifletirken sağduyu çağrısı yaptı.

Trump tarafından getirilen yasak büyükanne ve büyükbabaların akraba statüsünde vize alarak Amerika’ya gelişlerini kısıtlamıştı.

Amerikan yönetimi İran, Libya, Suriye, Somali, Yemen ve Sudan vatandaşlarına uygulanan seyahat yasağının göçmen yasasının 3. Maddesi uyarınca yürürlüğe sokulduğunu belirtiyor.

Ancak Honolulu bölge mahkemesi hakimi Derrick Watson yasağın büyükanne, büyükbaba, torun, damat, gelin, hala, amca, yeğen ve kuzenleri kapsamayacağına hükmetti.

Sağduyulu olunması çağrısı yapan hakim Watson büyükanne ve büyükbabaların da yakın akraba kategorisine girdiğini ifade etti.

Amerikan Anayasa Mahkemesi, Haziran ayının sonlarında seyahat yasağının kısmen uygulanmasına karar verdi. Mahkeme nihai kararını ise bu yılın sonlarına doğru verecek.

Anayasa Mahkemesi kararı yasağı yürürlüğe sokarken söz konusu ülkelerden Amerika’ya gelmek isteyen kişilerin Amerika’da birinci derecede akrabalarının bulunması şartı getirilmişti.

Hawaii eyaleti Anayasa Mahkemesi kararı ile yürürlüğe giren hükümetin seyahat yasağının kapsamının çok dar olduğu eleştirisini yapmış hükümet kaynakları ise yasağın yasalara uygun olduğu görüşünü dile getirmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG