Erişilebilirlik

'Amerikalılar 11 Eylül'den Önce Güvende Olduklarını Düşünüyordu'


'Amerikalılar 11 Eylül'den Önce Güvende Olduklarını Düşünüyordu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Linki indirmek için

Amerika'nın Sesi muhabiri Jerome Socolovsky, Boston maratonunda düzenlenen bombalı saldırının ardından kentin niye terör hedefi seçilmiş olabileceğini araştırdı

Amerikalılar’ın çoğu, 11 Eylül saldırılarından önce terörün yalnızca başka ülkelerde olabileceğine inanıyordu. Ancak Boston saldırısı ve diğer silahlı saldırılardan sonra bu inanç sarsıldı.. Amerika’nın Sesi muhabiri Jerome Socolovsky’nin haberi.

Boston çok güzel bir kent. Bir maraton koşusu için ideal bir yer. Maratona katılan ve saldırının görgü tanığı olan Tracy Shea da aynı görüşte: “Harika bir gündü. O kadar harikaydı ki, herkesin yarışı bitirmesini heyecanla bekliyordum.”

Bombalar patladığında Shea, bitiş çizgisinin fotoğrafını çekebilecek uzaklıktaydı: “Dumandan başka bir şey görünmüyordu. Bana 11 Eylül’ü hatırlattı. Beyaz bir duman görüyordunuz ve duman üzerinize geliyordu. Sonra hızla o dumanın bir bomba olduğunu fark ettim. O sırada kızımı gördüm. Korku içindeydi. Derhal olay yerinden uzaklaştık.”

Olup biteni kabullenmek zor: “Hala inanamıyorum. Korkunç bir şok. Boylston Caddesi’nde gerçekten bomba mı patladı? Hala inanamıyorum.”

Amerikalılar ülkelerinin siyasi şiddet olaylarına uzak olduğunu düşünürken böyle bir saldırı yapıldığına hala inanamıyor. Özellikle de böylesi bir katliamın bu kentte ve maraton sırasında yaşanmasına.

Harvard Üniversitesi Belfer Bilim ve Uluslararası İlişkiler Merkezi Başkanı Graham Allison bu psikolojinin nedenlerini anlatıyor: “11 Eylül’den önce Amerikalılar güvende olduklarını düşünüyordu. Sanki bir başka gezegende yaşıyormuşuz da, bu tarz kötü olayları sadece televizyondan izlermişiz gibi. Herkes bu tür saldırıların yalnızca Pakistan, Irak, Afganistan ya da Afrika’da olabileceğini düşünüyordu.”

Allison’a göre, yalnızca terör saldırıları yüzünden değil ama Connecticut’ta çoğu çocuk 26 kişinin öldüğü ilkokul katliamından bu yana durum değişti.

Allison: “Amerikalılar kırılgan ve tehlikeli bir dünyada yaşadığımızı, hatta içimizden birinin okullarımıza girip çocuklarımızı vurabildiğini anladı.”

Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Stephen Walt’a göre bu bilinçlenme, terörle mücadelede işe yarayabilir: “En azından, terör gruplarının gerçekten imha gücüne sahip silahları olmadığı için Amerikalılar’ın çoğuna, onların yaşamlarına, hür ve açık toplumumuza karşı bir tehdit oluşturamayacağını biliyoruz.”

Tracy Shea da, korkuya yenilmemek için gelecek yılki maratona katılmaya kararlı: “Eğer katılmazsam, teröristler amaçlarına ulaşırlar. Burada onların istediği gibi yaşayamayız.”

Sabır ve cesaretiyle tanınan Bostonlular arasında bugünlerde en çok bu duygu dile getiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG