Erişilebilirlik

Amerika’dan Yabancı Öğrencilere Sporcu Bursu


Amerika’da üniversite sporları çok önemlidir. Bu da, yetenekli yabancı öğrencilerin, Amerikan üniversitelerine kabul edilmesine imkan verir.

Ulusal Üniversite Sporları Derneği’ne göre (NCAA), Amerika’daki 460 bin üniversiteli sporcudan 19 bini, yani yaklaşık yüzde 20’si uluslararası spor burslu öğrenci.

Florida Üniversitesi’nin kadın futbol takımında oynayan Gloriana Villabos, Costa Rica’dan gelmiş. Gloriana, Amerika’ya gelmenin hem futbol oyuncusu hem de birey olarak gelişmesine çok katkıda bulunduğunu söylüyor.

Üniversitenin spor eğitmenliği bölümünde birinci sınıf öğrencisi olan Villabos, futbol kariyerinin geleceğinden çok umutlu görünüyor. Villabos, Kanada’da yapılan 2015 Dünya Kadınlar Kupası’nda Costa Rica takımına seçilmiş.

Dünyanın en çok oynanan ve izlenen sporu olan futbol, çok sayıda uluslararası öğrenciye Amerikan üniversitelerinde burslu eğitim imkanı sağlıyor. NCAA verilerine göre, bugün Amerika’daki üniversite liginde yaklaşık 3,700 yabancı futbol oyuncusu var.

Birinci lig okulları, genellikle en büyükleri. Spora ve burslara en geniş bütçeyi bu okullar ayırıyor. İkinci ligde bulunan üniversiteler, dersleri ve sporu dengeliyor. Bu okullar, sporcu bursu verirken çok daha seçici davranıyor. Üçüncü ligdeki okullarsa, sporcu bursu verme hakkına sahip değil. Sporcu öğrencilerin, en büyük önceliği derslere vermesi bekleniyor.

Florida Üniversitesi’nde okuyan İrlandalı Megan Connolly, aldığı bursun, üniversite seçerken karar vermesinde büyük rol oynadığını söylüyor.

Connolly “Amerika’da üniversiteye gitmek ve futbol oynamak herhangi bir Avrupa ülkesine göre çok daha pahalı” diyor.

Amerika’da, erkek futbol takımlarında 2,700, kadın futbol ligindeyse yaklaşık 1,000 oyuncu bulunuyor. Sadece teniste, yabancı kadın oyuncu sayısı, yabancı erkek oyunculardan fazla.

Öğrencilerin, uluslararası sporcu vizesi alması için, öncelikle bir üniversiteye kabul edilmesi gerekiyor. Birçok öğrenci bu sürecin zor olduğunu söylüyor. Villabos için en büyük zorluk kabul mektubunu beklemek olmuş.

Florida Üniversitesi öğrencilerinden Kanadalı Gabby Carle’yse, Amerikan üniversitelerine kabul sürecinin diğer ülkelerden daha kolay olduğu görüşünde.

Carle, bu durumun Kanada’nın Amerika’ya coğrafi yakınlığıyla ilgili olabileceğini düşünüyor. Carle’nin Amerika’ya girerken vizeye ihtiyacı olmamış.

Yeni bir ülkeye yerleşmek ve yeni bir takıma uyum sağlamak, uzaklardan gelen uluslararası sporcular için zor olabilir. Finlandiya’dan gelen Florida Üniversitesi öğrencisi Natalia Kuikka, diğer yabancı öğrencilerle aynı takımda oynamanın alışma sürecini kolaylaştırdığını söylüyor.

Lenoir-Rhyne Üniversitesi’nde son sınıf öğrencisi olan Mali doğumlu İsmail Noumansana, profesyonel futbol oyuncusu olmaya çalışıyor. Çocukluğunu Fransa’da geçiren Noumansana, üniversitede futbol oynama imkanını Fransa’daki bir eğitim acentasından öğrenmiş.

“Bana, Amerika’da hem iyi seviyede futbol oynayabileceğimi hem de üniversite diploması alabileceğimi söylediler” diyen Noumansana, yıl sonunda profesyonel bir takıma kabul edilmeyi umuyor

Birçok uluslararası oyuncu, spor kariyerlerini en az akademik kariyerleri kadar önemsiyor. Bu, üniversite diplomasını küçümsedikleri anlamına gelmiyor. Noumana, özellikle futbol kariyeri sona erdiğinde, diplomasından çok daha fazla yararlanacağının bilincinde olduğunu söylüyor.

Shaan Stuart, Yeni Zelanda’dan Amerika’ya geldikten sonra Wheeling Jesuit Üniversitesi’nde oynamış.

Stuart, mezun olduktan sonra çalışmak ve futbol oynamak için İngiltere’te yerleşmiş. Şimdilerde İngiltere’nin dokuzuncu liginde yarışan takımlardan biri olan Brocton Futbol Kulübü’nde oynuyor.

Stuart’ın hikayesi, uluslararası öğrencilerin, Amerikan üniversitelerinden, hem akademik hem de spor alanında faydalanabileceğini gösteriyor. Zaten o da bu nedenle Amerika’ya geldiğini söylüyor.

Stuart “Amerika’ya, futbol oynamaya devam etmek, akademik eğitim almak ve farklı bir kültür tecrübesi etmek için geldim. Kesinlikle tavsiye ederim. Harika bir tecrübe” diyerek uluslararası öğrencileri Amerika’ya gelme konusunda cesaretlendiriyor.

Daha fazla bilgi için:

Facebook: www.facebook.com/voastudentu/

Twitter: https://twitter.com/voastudentu

Instagram: www.instagram.com/voastudentu/

LinkedIn: www.linkedin.com/in/voa-student-union-441600125/

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG