Erişilebilirlik

Amerika’dan Türkiye’ye YPG Mektubu


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık’a Suriye’deki gelişmelerle ilgili mektup gönderdi.

Pentagon sözcüsü Sarah Higgins Amerika’nın Sesi muhabirinin sorusuna e-posta üzerinden gönderdiği yanıtta, “Bakan Mattis 15 Haziran’da, Savunma Bakanlığı’nın NATO müttefiki Türkiye’ye olan bağlılığı çerçevesinde Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık’a mektup gönderdi” dedi.

Sözcü açıklamasında, Mattis’in görüşmede “ABD’nin Türkiye’yle ittifakının önemini yinelediğini ve IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük son gelişmeler hakkında Işık’ı bilgilendirdiğini” söyledi.

Amerikalı bakanın, mektupta “koalisyonun taramadan geçirilmiş Suriyeli ortak güçlere sağladığı yardımlara dair bilgi de verdiği” kaydedildi.

Açıklamada, “Türkiye kilit bir NATO müttefiki ve özellikle PKK’ya karşı mücadelesi dahil olmak üzere terörle mücadele önceliklerinde Türkiye’nin yanında yer almaya devam edeceğiz. IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin yaptığı fedakarlıklar ve katkılara da değer veriyoruz” ifadesi kullanıldı.

Amerika YPG'ye verdiği silahları geri alacak

Bu arada yabancı ajanslarda yer alan haberlere göre, Mattis mektubunda, Amerika’nın YPG’ye verdiği silahları IŞİD yenildikten sonra geri alacağını belirtti. Haberlerde konuyla ilgili bilgiler Ankara’daki kaynaklara dayandırıldı.

Türk Savunma Bakanlığı kaynakları, Mattis’in Işık’a ayrıca, YPG’ye verilen silahların aylık listesini paylaşma sözü verdiğini, hatta ilk envanter dökümünün Ankara’ya iletildiğini belirtti.

Türkiye, YPG’yi PKK’nın bir kolu olarak ve ulusal güvenliğe tehdit olarak nitelendiriyor.

Amerika ise YPG’yi IŞİD’i Rakka’dan çıkarmak için müttefik olarak görüyor. Rakka’ya operasyon iki hafta önce başlatılmıştı.

Kaynaklar, Mattis’in Işık’a, YPG’ye verilen ekipmanların detaylı kaydının tutulduğunu ve IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra tüm bu silahların geri alınacağını kaydettiğini belirttiler.

Mattis, Işık’a gönderdiği mektupta, Rakka’yı alacak güçlerin yüzde 80’ninin Arap güçlerden oluşacağını da kaydetti. Aynı kaynaklar Mattis’in kent geri alındıktan sonra Arap güçlerince kontrol edileceğini de söylediğini aktardı.

Başkan Donald Trump’ın YPG’yi silahlandırma kararının ardından iki ülke ilişkileri gerilmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tehdit hissedilmesi durumunda Türkiye’nin YPG’ye karşılık vereceğini söylemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Kürt kaynaklar Çarşamba günü Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yeni güçler gönderdiğini öne sürmüştü.

Türk yetkililer konuyla ilgili yorum yapmazken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ek güçlerin Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin kontrolünde olan Azez’in güneyine doğru ilerlediğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG