Erişilebilirlik

Amerika'dan Suriye'ye İnsan Hakları Eleştirisi


Beyaz Saray, Suriye hükümetini ifade ve toplanma özgürlüğü alanında uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı


ABD Yönetimi, Suriye'de, Haitham Malih ve Muhanad El Hasani adlı iki hukukçunun, görüşlerini ifade ettikleri için cezalandırılmalarını kınadığını açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, 79 yaşındaki Malih'in bugün, El Hasani'nin de 23 Haziran'da, görüşlerini açıkça ifade etmekten suçlu bulunarak hüküm giydiklerini bildirdi.

Hammer, bu kararların Suriye'de hükümetin hukukçulara ve sivil toplum eylemcilerine karşı takındığı tutumun kaygı veren yeni bir belirtisi olduğunu söyledi. Amerikalı sözcü, 18 Haziran'da hapisaneden salıverilmesi gereken Şam Bildirisi Ulusal Konseyi adlı grubun üyesi Ali Abdullah'ın da hakkındaki yeni iddialar nedeniyle yeniden tutuklandığını bildirdi.

Mike Hammer, Suriye hükümetini, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi çerçevesinde üstlendiği sorumlulukları yerine getirmeye, keyfi tutuklama ve gözaltı uygulamasına son verip vatandaşlarının ifade ve toplanma özgürlüklerini tanımaya çağırdıklarını söyledi.

Sözcü, "Devlet Başkanı Esad 20 Temmuz'da işbaşına gelişinin 10'uncu yıldönümüne yaklaşırken Suriye, Malih, El Hasani, Abdullah ve sırf ifade ve toplanma haklarını kullanmaya çalıştıkları için hapsedilen diğer vatandaşlarını serbest bırakmak suretiyle uluslararası hukuk standartlarına bağlılığını göstermelidir" dedi.

Başkan Barack Obama yönetimi, dört yıllık bir aradan sonra bu yıl Şubat ayında Şam'a yeni Amerikan Büyükelçisi olarak Orta Doğu'da deneyim sahibi olan Robert Ford'u atayacağını açıklamıştı. Ford'un atanması hala Senato'nun onayını bekliyor.

XS
SM
MD
LG