Erişilebilirlik

Amerika’dan Suriye’nin Kuzeyine Havadan Askeri Yardım


Amerika’ya ait bir askeri kargo uçağının, IŞİD kuşatması altındaki Marea kasabasına havadan hafif silah ve tanksavar füze yardımı yaptığı belirtildi. Bu girişimin, haftalardır yardım talebinde bulunan Marea’ya havadan yapılan ilk teçhizat ikmali olduğunu bildiriliyor.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü Albay Pat Ryder, Amerikan askeri yardımının ayrıntılarına girmekten kaçındı. Ryder, bununla birlikte Amerika’nın IŞİD’e karşı savaşan Suriyeli Araplara silah ve cephane yardımı yaptığını belirtti. Ryder, yerel güçlere tanksavar füze verildiği iddialarını ise reddetti.

Amerikan savaş uçakları, IŞİD’in haftalardır almaya çalıştığı Merea’daki savunmaya yardım amacıyla Halep’in kuzeyindeki bazı IŞİD mevzilerine de hava operasyonları düzenledi. Marea, Halep kırsalındaki Esat karşıtı isyancılar için stratejik öneme sahip bir kasaba.

Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri hava yardımı ve silah ikmalinden yararlanırken kendilerinin ihmal edildiğinden yakınan Özgür Suriye Ordusu, Amerika’dan haftalardır yardım istiyor.

Azaz ve Marea kasabalarındaki çatışmalar Şubat ayından bu yana şiddetlenmiş durumda. Rakka’da kısa süre önce Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne toprak kaybeden IŞİD’in bunu telafi edebilmek için Azaz ve Marea’ya daha kararlı bir şekilde saldırdığı görülüyor. İsyancı güçlerin komutanlarına göre bu saldırılar, son iki

yıldır IŞİD’in Türkiye sınırı yakınlarında kaydettiği en büyük ilerleme.

2012’de muhalif güçlerin eline geçen Azaz ve Marea, isyancı güçler için Türkiye’den Halep’e uzanan lojistik rota üzerinde kilit önem taşıyan noktalar.

Daha fazla destek talebi

Türkiye, son günlerde kuşatma altında olan isyancılar için yardım çağrısında bulundu. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, geçtiğimiz hafta Amerika’ya Özgür Suriye Ordusu’na daha fazla destek verme çağrısı yaptı.

Son hava operasyonları Talalin, Havar Nahr, Arşaf ve Tel Malid’in de aralarında bulunduğu köylerdeki IŞİD karargahlarını, kışlaları ve cephanelikleri hedef aldı. Halep’teki Suriyeli muhalif güçlerin sözcüsü Salih El Zeyn, yerel haber ajansı ARA’ya yaptığı açıklamada, Amerika liderliğindeki hava operasyonlarının IŞİD’in Halep’in kuzeyindeki kırsal kesimlerde bulunan depolarını ve taktik birimlerini vurduğunu söyledi.

Putin, Esat’ın zaferi için devrede

Hava saldırıları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki Esat’ın zafer elde edebilmesi için Suriye’ye binlerce Rus askeri gönderip göndermeme kararını vermek üzere olduğu bir döneme denk geldi.

Rusya dışişleri bakanı eski yardımcılarından Andrey Fyodorov, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Putin’in askeri komutanlarıyla Suriye’ye muharip asker gönderme olasılığını ele aldığını bildirdi.

Rusya, Suriye’ye sekiz ay önce hava operasyonlarıyla Esat güçlerine destek vermek için ilk müdahaleyi yaptığında Devlet Başkanı Putin, kara harekatına girişmek gibi bir niyetinin olmadığını söylemişti. Ancak Putin, kara harekatı planlarının ‘şimdilik’ olmadığını sözlerine eklemişti.

Savaş alanlarında az sayıda da olsa Rus tankçı ve komandosuna rastlandığı bildiriliyor. Esat’ın karadaki keşif güçlerine İranlı ve Lübnanlı Şiiler, Iraklı ve Afgan güçler de katkıda bulunuyor.

Rusya’nın kara harekatında yer alması ise çatışmanın dinamiğini değiştirebilir.

Batı’nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun eski kumandanlarından General Salim İdris, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Beşar Esat’a yönelik silahlı devrimin kazanılamayacağını, ancak Esat rejiminin de isyanı sona erdiremeyeceğini söyledi. General İdris’e göre çıkmazı aşmanın tek yolu, Rusya’nın daha çok müdahalede bulunması.

Esat rejimi ve isyancılar arasındaki şiddetli çatışmalar Suriye’nin fiilen bölünmesine, El Kaide ve IŞİD bağlantılı El Nusra’nın büyümesine yol açtı.

Rusya dışişleri bakanı eski yardımcılarından Andrey Fyodorov, Rusya’nın kara harekatına girişme tartışmaları hakkında şöyle konuştu: “Bu, ordumuz için hassas bir konu. Rusya’nın kara harekatına katılımının yararlı olacağına dair ciddi şüpheler mevcut. Rusya’nın karada bulunacağı müdahale, müzakere sürecini zora sokabileceği gibi Amerika’yla anlaşmazlıklara yol açabilir.”

Ancak Fyodorov, Rus askeri uzmanların bakış açısını da sözlerine ekledi ve Esat’ın daha fazla toprak ele geçirmesi durumunda seçim ortamı doğabileceğini ve seçimi Esat’ın kazanacağını iddia etti.

Rusya’nın kara müdahalesi kumar oynamaya eşdeğer

Rusya’nın kara müdahalesinde bulunmasına ilişkin tartışmalar, olası geçiş sürecinde Esat’a rol vermek için isyancı tarafa baskı uygulamak amacıyla gündeme geliyor olabilir. Birçokları, böyle bir durumda Rus askerlerinin karada konuşlandırılmasının işe yaramayacağı görüşünde.

İsyancı milisler ve muhalif siyasetçiler, Esat’ın Suriye’nin geleceğinde hiçbir rol üstlenemeyeceği ve görevi bırakması gerektiği konusunda ısrarlı. Ancak birçok kişi, müzakereciler Esat’a olası bir rol biçse de isyancı milislerin silah bırakmaya ikna edilemeyeceğini dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG