Erişilebilirlik

Suriyeliler'e 419 Milyon Dolarlık Ek Yardım


Amerika’nın Suriye krizinden etkilenenlere yapacağı ek yardım, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, Uluslararası Göçmenlik Teşkilatı ve diğer uluslararası teşkilatlarla sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini desteklemek için kullanılacak

Beyaz Saray, Amerika’nın Suriye’deki savaştan etkilenenler için 419 milyon dolarlık ek yardım yapacağını açıkladı. Bu yeni fonun açıklanmasıyla birlikte Suriye’deki krizin patlak vermesinden bu yana Amerika’nın yaptığı insani yardımın toplamı 4 buçuk milyar dolara yükseldi. 2015 Mali Yılı dahilindeyse Amerika tarafından yapılan yardımın miktarı bir milyar 600 milyon doları aştı.

Amerika’nın Suriye krizi için ayırdığı fonlar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, Uluslararası Göçmenlik Teşkilatı ve diğer uluslararası teşkilatlarla sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini destekliyor. Bu örgütler savaştan etkilenen ancak ülkelerinde yaşamaya devam eden milyonlarca Suriyeli’nin ve Suriye’den başka ülkelere kaçan dört milyon mültecinin barınma, temiz su, gıda, tıbbi yardım gibi ihtiyaçlarını karşılayacak. Suriye kaynaklı mülteci akınıyla mücadele etmeye çalışan bölge ülkeleri de bu fonlardan yararlanabilecek.

Yeni fonların bir bölümü ayrıca Suriye başta olmak üzere bölgeye 8 milyar 400 milyon dolarlık yardım yapılması talebinde bulunan Birleşmiş Milletler’e ayrılacak. Ancak bu katkı, Birleşmiş Milletler’in Suriye için talep ettiği insani yardım fonlarının yalnızca yüzde 38’ini karşılamaya yetiyor. Amerika diplomasi yoluyla başka ülkelerin de yardım fonu oluşturmasını amaçlıyor.

Esat rejimi kentlere varil bombaları atmaya ve okul, cami, hastane gibi sivil hedeflere saldırmaya devam ederken IŞİD ve El Nusra, Suriye halkına yönelik katliamları sürdürüyor.

Öte yandan Amerika acil yardımın yanısıra yüzbinlerce Suriyeli mülteciye kapılarını açan komşu ülkelerin de desteklenmesi gerektiği görüşünde. Amerikalı yetkililer, insani yardımın arttırılmasıyla birlikte savaşın sona ermesinden sonra Suriyelilerin yurtlarına daha rahat bir şekilde dönmesini umuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG