Erişilebilirlik

Amerika'dan İranlılar İçin 'Sanal Büyükelçilik'


Amerika'dan İranlılar İçin 'Sanal Büyükelçilik'
Amerika'dan İranlılar İçin 'Sanal Büyükelçilik'

1979’dan bu yana İran’la diplomatik ilişkisi olmayan Amerika, İranlılara bilgi ve hizmet götürmek amacıyla “sanal büyükelçilik” kurdu. Dışişleri Bakanı Hilllary Clinton, sanal elçiliği “İranlı ve Amerikalıların korku ortamı olmadan iletişim kurabilmesini sağlayacak bir araç” olarak tanımladı.

Ekim ayında Amerika’nın Sesi Farsça Yayın Bölümü’ne konuşan Dışişleri Bakanı Clinton, akıllara gelmeyecek bir internet projesi üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Clinton, sitenin ana sayfasında yayınlanan video mesajında sanal büyükelçiliğin 30 yıl önce ilişkileri kopan iki halkın arasındaki uçurumu kapatmak olduğunu söyledi.

Clinton açıklamasında bu internet sitesinin iki halk arasında kültür alışverişine yardımcı olacağını, İranlıların Amerika’da yüksek öğrenim ve Amerikan vizesi alma yollarını da araştırabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de sanal büyükelçiliğin, İranlıların Amerika’ya seyahat alanında karşılaştığı zorlukları bir nebze de olsa kolaylaştıracağı görüşünde. Sonuçta Amerika, Ankara, Abu Dabi ve Dubai’deki büyükelçiliklerinde, İranlılar için açılan vize bürolarını kapatmayacak. Ama hiç olmazsa İran vatandaşları, bu bürolara daha varmadan başvuru belgelerini internet üzerinden tamamlayabilecek.

Amerika’daki üniversitelerde 5 bini aşkın İranlı öğrenci bulunuyor, ancak Washington bu sayıyı arttırmayı hedefliyor. Sanal büyükelçilik sitesi İran vatandaşlarına bu konuda da yardımcı olacak.

Amerika Dışişleri Bakanı’nın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Wendy Sherman, Tahran hükümetinin internet üzerinden vatandaşlarının dış dünyayla bağlantısını kesmeye çalıştığını hatırlatarak, amaçlarının bu yasağın çevresinden dolaşmak olduğunu söyledi. Sherman sitenin faaliyete geçtiği ilk saatlerde Tahran hükümetinin erişimi engellemeye çalışmadığını, ancak böyle bir girişimde bulunması durumunda başka planlar hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Sanal büyükelçilikte Amerika’nın İran politikasına ilişkin bilgiler bulunuyor. Bununla birlikte bir yetkili, Amerika’nın İran’daki hükümeti yıkmaya çalıştığı, sivil nükleer enerji araştırmalarını önlemek istediği, Tahran hükümetinin askeri amaçlı nükleer programından dolayı Washington’un uyguladığı yaptırımların İran halkını cezalandırmayı amaçladığı gibi söylentilerin asılsız olduğunu savunan görüşlere yer verildiğini belirtiyor.

Site, İranlıları da Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal paylaşım sitelerine yazarak görüş ve eleştirilerini bildirmeye çağırıyor.

İranlı yetkililer, Amerikan hükümetinin sanal büyükelçilik projesine tepkili. Meclis Başkanı Ali Laricani, projenin şimdiden başarısız olacağını savundu.

Ancak bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, sanal büyükelçilik projesinin İranlıların desteğini alacağından emin olduğunu, bir süre önce açtıkları Farsça Facebook sayfasının bir milyon “klik” aldığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Sanal Tahran büyükelçiliği sayfasına aşağıdaki internet adreslerinden ulaşılabilir:

http://tehran.usembassy.gov

http://iran.usembassy.gov

http://persian.iran.usembassy.gov

XS
SM
MD
LG