Erişilebilirlik

Amerika’dan 52 Kişi ve Kuruma Yeni Yaptırımlar


Amerika 52 kişi ve kuruma insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle yaptırım uygulamaya başladı. Bu kişiler arasında Myanmar’da Arakanlı Müslüman azınlığa yönelik uygulanan baskı politikasının mimarı olarak görülen General Maung Maung Soe de var.

Diğer önemli isimler arasında ise Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir’in danışmanı Benjamin Bol Mel, eski Gambiya lideri Yahya Jammeh ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila’nın arkadaşı İsrailli milyarder Dan Gertler var.

Maliye Bakanlığı, ABD’nin, “yargısız infazlar, cinsel şiddet, keyfi tutuklamalar ve köylerin yakılması konusunda Myanmarlı güvenlik güçlerine yöneltilen suçlamalar dahil olmak üzere, Maung Maung Soe’nin faaliyetleriyle ilgili güvenilir kanıtları incelediğini” belirtti.

Myanmar’daki askeri operasyonun sorumlusu

Maung Maung Soe, 600 bin Arakanlı Müslüman’ın Myanmar’dan kaçarak komşu Bangladeş’e sığınmasına neden olan askeri operasyonun sorumlusu olarak görülüyor. Myanmar ordusu Arakan eyaletindeki olaylarla ilgili daha önce yayımladığı bir raporda güvenlik güçlerine yöneltilen tüm tecavüz ve cinayet suçlamalarını yalanlamıştı.

Myanmar hükümetinden yaptırımlarla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, “Bu yaptırımlar, Amerika’nın, ciddi insan hakları ihlalleri ve yolsuzluğa karışanların somut ve ciddi bedel ödemesi için çaba göstermeyi sürdüreceğini gösteriyor” dedi.

İnsan haklarıyla ilgili Magnitsky Yasası altında getirilen yaptırımlar, kara listedeki kişilerin mal varlıklarının dondurulması, Amerikalıların bu kişi ve kurumlarla iş yapmasının yasaklanması ve bu kişi ve kurumların küresel finansal sistemden dışlanması anlamına geliyor.

Maliye Bakanlığı, yaptırımların hedef aldığı kişiler arasında “yolsuzluk faaliyetlerinden” dolayı eski Özbekistan lideri İslam Kerimov’un kızı Gulnara Kerimov’un da bulunduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG