Erişilebilirlik

Amerika’daki Müslümanlar En Az Oy Kullanan Dini Grup


Amerika’daki Müslümanlar En Az Oy Kullanan Dini Grup
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Linki indirmek için

Demokrat Parti son birkaç yıldır farklı demografik grupları kucaklıyor. Bunlardan biri de Müslüman Demokratlar. Amerika’nın Sesi, Demokrat Parti’nin geçen hafta Kuzey Carolina’nın Charlotte kentindeki ulusal kurultayına katılan müslüman grupla konuştu

Amerika’da yaşayan Müslümanların sayısı 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana üçte iki arttı. Amerika’ya göç eden bu kişilerin çoğu, Müslümanlar’a terörist gözüyle bakanlardan gördükleri ayrımcılıkla baş etmek zorunda. 29 yaş altındaki Müslümanlar’ın yarısı seçmen kaydı yaptırmış. Ancak Gallup şirketinin araştırmasına göre Amerika’daki Müslümanlar, en az oy kullanan dini grup. Californialı delege Nadya Hüseyin genç Müslüman Amerikalılar hakkında bir blog yazıyor.

Nadya Hüseyin, “Müslümanlar, oy kullanma ve siyasete katkıda bulunma geleneğinden gelmiyor. Ayrıca Amerika çapında Müslüman karşıtı söylemlerden olumsuz yönde etkilendikleri için kendilerini toplumdan daha da soyutluyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Temsilciler Meclisi üyesi iki Müslüman politikacı bu söylemi değiştirmeye çalışıyor. 2006 yılında seçilen Minnesota milletvekili Keith Ellison, ilk Müslüman Kongre üyesi. Ellison, Müslümanlar’ın uğradığı ayrımcılık konusunda şöyle diyor: ”Müslüman gruplar bize siyasete katılmanın ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Bu gruplar sadece Demokrat Parti’yi değil, ait olduğumuz toplumu da şekillendiriyor.”

Müslüman Demokrat örgütler başka çıkar çevrelerinde de aynı etkiyi yaratmak istiyor. Kurultaydaki 6 bin delegeden sadece 100’ü Müslüman’dı. Bu sayı dört yıl öncesinin iki katı.

Yıllar önce İslamiyeti kabul eden Kızılderili Ohio delegesi Cathina Hurani, oy veren büyük bir seçmen kitlesine sahip olmanın Amerikalılar’ın Müslümanlar’a bakışını değiştireceği görüşünde.

Cathina Hurani, ”El ele verip oy kullanırsak, bizim çıkarlarımız için çabalayan, bizi Müslüman olarak temsil eden milletvekillerine oy verirsek, toplumda Müslümanlar’a yönelik korku ve nefret kalmaz,” diyor.

Son seçimlerde Müslüman Amerikalılar’ın yüzde 90’ı Barack Obama’ya oy verdi. Bu delegeler diğer seçmenleri de Obama’ya oy vermeleri için ikna etmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG