Erişilebilirlik

Amerika’daki Yahudi Toplumundan Trump’a Ne Kadar Oy Çıkar?


Shelley Berkley, Kongre’de 14 yılını batının kararsız eyaletlerinden Nevada’nın temsilcisi olarak geçirdi. Hayatı boyunca Demokrat Partili olan Berkley, önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde partisinin, Yahudilerin desteğini alıp alamayacağı konusunda endişeli.

Berkley, “Ben yetiştiğim günden beri Demokrat olmayan bir Yahudi tanımadım. Yahudiler ve demokratlar el ele yürüdüler. Eğer Yahudiyseniz, demokratsınızdır. Ama dramatik bir değişim yaşandı” yorumunu yapıyor.

Demokrat Parti’nin yükselen sol kanadı İsrail’i desteklemeye olarak daha az meyilli bu noktada Başkan Trump ise net biçimde İsrail’in sağcı Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla işbirliği içinde.

Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu Ulusal Direktörü Matthew Brooks, “Kongre üyesi Berkley gibi Demokrat Parti’nin, Yahudi cemaatiyle ve İsrail’le ilgisi konusunda kaygı duyan çok sayıda arkadaşımız var” diyor.

Sıkı Demokratlar

20. yüzyıl boyunca Yahudiler sadık Demokratlardı ve bu kişiler işçi hareketleriyle de ittifak halinde inançları doğrultusunda oy kullanmaya başladılar.

Amerikan Üniversitesi Tarih Profesörü Alan Kraut, bunun önemli olduğunu, Yahudilerin fikir önderleri, gazeteciler ve aktivistler gibi seslerini yükseltmekten çekinmeyen insanlar olarak sahnede yer aldıklarını söylüyor.

Anket uzmanı Mark Mellman, ellerindeki verilere göre çok değişen bir durum olmadığını, Yahudi cemaatinin halen güçlü şekilde Demokrat partili ve İsraille birlikte attığı bazı adımlar hoşlarına gitse dahi Trump karşıtı olduklarını söylüyor.

Hem Berkley hem de Mellman Yahudilerin çoğunun genel olarak Trump’ın uygulamalarından nefret ettiklerini özellikle de entelektüel açıdan tuhaflığını ve davranışlarını sevmediklerini söylüyorlar.

Ancak Trump da ciddi şekilde Yahudilerin desteğini kazanmak için mücadele veriyor ve Demokrat Parti’yi İsrail ve Yahudi karşıtı olarak resmediyor.

Demokrat Parti’ye yakın önde gelen bir araştırma firmasının yetkilisi olan Mellman, “İşin aslı Amerikalı Yahudiler Trump’a oy vermeyecekler. Dolayısıyla Amerikalı Yahudilerle, Demokrat Parti’nin arasını açmak adına zaman harcaması Trump açısından pek de faydalı bir durum değil. Ama yine de bazı kuşkular ve kaygılar yok da değil” diyor.

Berkley de çocuklarının hala sıkı Demokratlar olduklarını söylüyor ama buna devam edip etmeyecekleri konusunda kaygısı olduğunu dile getiriyor.

Berkley, “Şu an için bu onların Trump devrimini kucakladıkları anlamına gelmiyor. Ama zor olan soru; bizim gibi İsrail yanlısı ve ılımlı Demokratlar nereye gidecekler?” diyor.

Cumhuriyetçi Yahudilerin lideri Brooks da bu henüz etkilenmemiş Demokrat kesimi etkilemeye çalışıyor ve rakiplerinin Yahudi cemaatin oyu konusunda fazla kendinden emin olduğu yorumunu yapıyor.

Brooks, “Demokrat adaylardan herhangi biri için Başkan Trump gibi yalın bir İsrail yanlısı gündemi takip etmek çok zor olacaktır çünkü Demokrat partinin kökleri ve tabanı buna izin vermeyecektir” değerlendirmesini yapıyor.

Çekişmeli eyaletler

Brooks, “Eğer Los Angeles ya da New York’ta Yahudi oylarının yüzde 5’lik kısmını bize kaydırabilirsek bu bir fark yaratmayacaktır. Bizim New York ya da California’yı kazanma şansımız olmaz. O nedenle bizler daha çok çekişmeli olan eyaletlere ağırlık vermeliyiz” diyor.

Bu noktada hatırı sayılır şekilde Yahudi seçmenin bulunduğu Ohio ve Florida eyaletleri ön plana çıkıyor. Batı yakası dışında Arizona ve Nevada orta batıda da Pennsylvania ve Wisconsin de benzer durumdaki eyaletler.

Brooks, “Trump göreve geldiğinden beri Yahudilerin dikkatini çekmeyi ve onların desteğini Demokrat partiden koparmayı başardı mı? Bu sorunun yanıtının evet olduğuna inanıyorum” değerlendirmesini yapıyor.

Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu Direktörü Brooks, Amerikalı yahudilerin adayların sadece İsrail’e yaklaşımlarına bakmadığını ayrıca ekonomik konuları da göz önünde bulundurduklarını belirtiyor.

Brooks VOA’ya yaptığı değerlendirmede “Bunun bize artış sağlayan nedenlerden biri olduğu kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Anket şirketi yöneticisi Mellman ise Brooks’un fazla iyimser olduğu düşüncesinde ve “Uzun yıllardır Demokrak Parti’ye oy veren bir topluluk var. Ve şimdi bunca şeyden sonra Trump’tan hala nefret ediyorlar. Bu insanların fikirlerini 17 ayda değiştirmek mümkün olabilir mi? Olabilir. Ama seçmenlerde bu kadar büyük bir değişim görülmüş birşey değil” diyor.

Bazı uzmanlara göreyse özellikle yaşlı Yahudi seçmenler Trump’ın İsrail’e desteği nedeniyle kendisine destek verebilirler. Bu noktada Kongre’de Alexandria Cortez ve Ilhan Omar gibi yeni Demokrat sol eğilimli üyelerin açıklamalarının da Trump’a fayda sağlayabileceği görüşünü ileri sürüyorlar. Yaşlı Yahudilerin bu kişileri sevmedikleri ve güvenmediklerine dikkat çekiyorlar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG