Erişilebilirlik

Amerika'da Yemek Satışı Yapan Kamyonetler Artıyor


Amerika'da Yemek Satışı Yapan Kamyonetler Artıyor
Amerika'da Yemek Satışı Yapan Kamyonetler Artıyor

Son yıllarda Amerika’daki birçok kentte yemek satışı yapılan kamyonetlerin sayısı hızla artıyor. Seyyar mutfaklar, müşterilerine, başka yerde bulamayacakları gurme ve etnik yiyecekler sunuyor. Kimileri, bu seyyar restoranların başarısındaki en önemli etkenin sosyal medya olduğu görüşünde.

Washington’da Stephan Boillon küçük seyyar mutfağında kendi spesiyalitesi olan sandviçleri hazırlıyor. Müşterileri, öğlen yemeği saatinde kamyonetin önünde kuyruğa giriyor. Yakında çalışan Jane Fundakowski: “En çok buranın yemeklerini seviyorum. Baharatlı Küba sandviçleri yapıyorlar. Hem ucuzlar, hem de hızlı.”

20 yıl boyunca bir restoranda şeflik yapan Boillon önce kendi restoranını açmayı denemiş. Boillon, “Kendime ait bir restoran açmaya çalıştım. Tam da bankaların battığı, ekonominin kötüye gittiği döneme denk gelmişti. Para yoktu. Kamyonet fikriyse kendi başıma yapabileceğim bir projeydi,” diyor.

Boillon’un El Floridano adlı kamyoneti iki yıl önce sokaklara çıktı.

Boillon, iki yıl önce bulunduğu yerde 6-7 kamyonet olduğunu, şimdiyse kamyonetlerin 70’e çıktığını ve sayının artmaya devam ettiğini söylüyor.

Çoğu seyyar mutfak sahibi Boillon gibi az sermaye gerektirdiği için bu yolu seçmiş.

Ama restoran sahibi Nacer Megra, başka bir nedenle bu işe girmiş: "Bu yeni bir trend. Biz de yeniliklere ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bu nedenle de seyyar yiyecek işine girdik."

Birçok satıcı kamyonetlerini ilginç renk ve tasarımlarla süslüyor. En fazla işyerlerinin bulunduğu alanları tercih ediyorlar ve müşterilerine farklı ülke mutfaklarından yiyecekler sunuyorlar.

Kathy Ricalde, "Geçenlerde Tayland yiyecekleri satan bir kamyonetten yemek aldım. Sonra da barbekü yapan bir başkasından… Her biri değişik lezzetler sunuyor ve bu da beni cezbediyor," diyor.

Gbrant Collins, "Bahşiş bırakma derdiniz yok, yemekler de gayet güzel, hatta çoğu zaman restoranlarda satılanlardan bile daha iyiler," şeklinde konuşuyor.

Ancak seyyar satıcıların varlığı, restoranları tedirgin ediyor. Restoran sahibi Marlene Lobe, "Kimsenin kötülüğünü istemem elbette, ama etrafımızda bu kadar seyyar satıcının olması bizim işimizi bozuyor," diyor.

Küçük büfe sahipleri de rahatsız. 18 yıldır sosis satan Kasa Tehga da bunlardan: "İşimiz çok azaldı, şimdi herkes yiyecek kamyonlarının peşinde koşuyor."

Stephan Boillon ise işlerinin hiç de tahmin edildiği gibi kolay olmadığını söylüyor. Kötü hava koşulları ve sık sık yapılan teftişler zorlaştıran unsurlar.

Jeff Kelly, "Washington belediyesinin kurallarına göre kamyonetler yılda iki kez teftişten geçiyor. Bunun yanı sıra polisler de sık sık bizi denetliyorlar," diyor.

Jeff Kelly, müşterilerle facebook, twitter ve diğer sosyal medya üzerinden bağlantı kurduklarını, bunun kendi işleri açısından büyük önem taşıdığını söylüyor: "Sosyal medya sayesinde müşterilerimize hangi semte gideceğimizi, menüde neler olduğunu haber veriyoruz, onlar da facebook ya da twitter üzerinden bize sürekli olarak düşüncelerini aktarıyorlar."

Bu seyyar mutfaklar sayesinde başta Washington olmak üzere birçok kentin sokakları yeni renk ve tat kazanmış oldu.


XS
SM
MD
LG