Erişilebilirlik

Amerika'da Yabancı Öğrencilerin % 21'i İşletmecilik Okuyor


Amerika'da Yabancı Öğrencilerin % 21'i İşletmecilik Okuyor
Amerika'da Yabancı Öğrencilerin % 21'i İşletmecilik Okuyor

İşletmecilik, Amerika’da yabancı öğrencilerin öğrenim gördüğü en çok rağbet gören alanlardan biri. Son rakamlara göre Amerika’daki üniversitelerde öğrenim gören yabancı öğrencilerin yüzde 21’i işletme ve iş idaresi okuyor.

New York’taki Uluslararası Eğitim Enstitüsü yabancı öğrenciler arasında ikinci en popüler dalınsa mühendislik olduğunu bildiriyor.

Virginia eyaletindeki Richmond Üniversitesi’nde Pazarlama ve İş İdaresi Profesörü Thomas Cosse, Amerika’da işletme öğrenimi görmek isteyen yabancı öğrencilerin çok iyi İngilizce bilmeleri gerektiğini söylüyor.

Profesöre göre, ‘Dünya çapında işletme fakülteleri, öğrencilerin İngilizce dersleri almasını şart koşuyor. Eğitim dili İngilizce olan derslerin sayısı da artıyor.

Ancak dünyada İngilizce’yi ikinci dil olarak konuşanların sayısı, ana dili olarak konuşanların sayısından daha fazla. Bunun sonucunda yabancı şirketlerde çalışan Amerikalılar’ın yeni İngilizce becerileri edinmesi gerekiyor.

Richmond Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim gören öğrenciler, Amerikan pazarlarına girmeye çalışan şirketlerle çalışıyor. Öğrenciler pazara giriş konusunda raporlar yazıyor. Profesör Cosse, raporların İngilizce yazıldığını, ancak öğrencilerine raporları kimin okuyacağını göz önünde bulundurmaları gerektiği tavsiyesini verdiğini söylüyor.

Profesör şunları söylüyor: ‘Öğrencilerimin raporlarını İngilizce bilen, ancak anadili İngilizce olmayan bir kişinin okuyup anlayacağı şekilde yazması gerekiyor.’

Örneğin Profesör Cosse, öğrencilerine, raporları okuyacak kişilerin anadillerinde karşılığı olmayan mesleki terimleri kullanmaktan kaçınmalarını öneriyor. Bu, anadili İngilizce olanlara hitaben yazılanlar için de geçerli bir tavsiye.

Etkili iletişim kelimelerden çok daha fazlasını gerektiriyor. Oregon Üniversitesi Uluslararası İş İletişim Programı Başkanı Kay Westerfield, ‘Bir dili, o dilin kültürünü tanımadan, kültürel becerileri edinmeden öğrendiyseniz o zaman sadece dili akıcı konuşan bir maskara olursunuz,’ diyor.

Kültürel bilinç, el sıkışmaktan kalabalık gruplara hitap etmeye kadar birçok davranış biçimini dikkate almayı gerektiriyor.

Kay Westerfield, faaliyetlerini yabancı ülkelere kaydırmayı düşünen şirketler için bu ülkelerde işe alacakları elemanların İngilizce bilmesinin çok önemli olduğunu söylüyor.

Kay Westerfield şöyle konuşuyor: ‘Şirketlerin faaliyetlerini hangi ülkelere kaydıracaklarına ilişkin karar vermelerinde maliyet büyük rol oynasa da elemanların kalitesi giderek önem kazanıyor. Buna İngilizce dil becerileri de dahil.’

Uzman ayrıca iş arayan işletme öğrencileri için iyi İngilizce bilmenin genellikle rekabet üstünlüğü sağladığını belirtiyor. Westerfield, ‘Batı Afrikalı bir işletme öğrencisinin dediği gibi İngilizce, bir cankurtarandır,’ diyor.

XS
SM
MD
LG