Erişilebilirlik

Amerika’da Üniversite Eğitimi Ailelerin Belini Büküyor


Üniversite eğitimi almak, Amerikan Rüyası’nın bir parçası. Son yıllarda birçok üniversite, kültürel çeşitliliği arttırmak amacıyla düşük gelirli ailelerden başarılı ve umut vadeden öğrencilere daha çok burs vermeye başlamıştı. Ancak şimdi, ekonomik kriz nedeniyle üniversite eğitiminin giderek pahalılaşması burs alan ve üniversite masraflarını karşılayabilen öğrenci sayısının hızla düşmesine yol açtı.

New York’taki Abraham Lincoln Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Oluyinka Oluwasola, birçok sınıf arkadaşı gibi üniversiteye girememekten değil, girdiği zaman masrafları karşılayamamaktan korkuyor. Oluwasola şöyle konuşuyor:

“Ucuz bir üniversiteye gitmeyi düşünüyorum. Özel üniversiteye kaydolamam çünkü ailem eğitim masraflarımı karşılayamaz. Aileme yük olmak istemiyorum.”

Okul ücreti, yurt ve gıda masrafları birçok özel üniversitede yılda 50 bin doları aşıyor. Eyalet üniversitelerindeyse bu masraflar yaklaşık 10 bin dolar. Öğrencilerin düşük ücretlerden yararlanmak için üniversitenin bulunduğu eyalette ikamet etmesi gerekiyor.

Federal hükümetin yardımı her zaman yeterli olmuyor. Bankalardan kredi alabilmekse oldukça güç. Bu yüzden öğrenciler, para tuzağına düşmekten şikayetçi.

Bu nedenle üniversitelere başvuran birçok öğrenci, özel burs ya da ek iş arayarak alternative gelir kaynağı buluyor.

Oluyinka, geçenlerde bir seminere katılmış. Ücretsiz olan bu seminerlerde öğrencilerin karmaşık başvuru belgelerini doldurmalarına ve burs başvurusu yapmalarına yardımcı ediliyor.

Martha Vaughn gibi anne babalar da seminerlere katılıyor. Vaughn’un 17 yaşındaki kızı, üniversiteye başvuruyor. Vaughn şunları söylüyor:

“Küresel mali kriz hepimizi etkiliyor. Krizin getirdiklerine ayak uydurmak, bütçemizi ona göre ayarlamak zorundayız. Kızımın neler yaşadığımızı bilmesini istiyorum.”

Birçok öğrenci artık istedikleri üniversitelere değil, paralarının yettiği üniversitelere başvurmak zorunda kalıyor. Bir öğrenci şunları söylüyor:

“Anneme özel bir okul olan Utica Üniversitesi’ne kabul edildiğimi söylediğimde annem ilk olarak masrafları nasıl karşılayacağımızı sordu. Ben de bu okula gitmeyeceğimi, sadece kabul edildiğimi bilmesini istediğimi söyledim.”

Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin sadece yüzde 61’i ilk tercihleri olan üniversitelere gidebiliyor.

XS
SM
MD
LG