Erişilebilirlik

Amerika ve Avrupa'da Tüketici Güveninde Düşüş


Amerika ve Avrupa'da Tüketici Güveninde Düşüş
Amerika ve Avrupa'da Tüketici Güveninde Düşüş

Amerika'da Ağustos ayında yeni istihdam sağlanamadığı; işsizlik oranının yüzde 9,1 olduğu açıklandı. Amerika'da tüketici güven endeksi son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi; Avrupa'da tüketici güveni 6'ncı kez geriledi. Uzmanlar, tüketici güvenindeki düşüşün küresel ekonomideki belirsizliği yansıttığını belirtiyor.

Ağustos ayında Amerika’da tüketici güveninde ciddi bir düşüş görüldü. Nedeni, istihdam piyasası konusundaki kaygılar ve toparlanmanın yavaşlaması. Tüketici harcamalarındaki sınırlı artışa rağmen, Amerika Ticaret Bakanlığı büyümenin beklendiği kadar canlı olmadığını; ikinci çeyrekte Amerikan ekonomisinin sadece %1 oranında büyüme kaydettiğini açıkladı. Brookings Enstitüsü ekonomisti Gary Burtless, bütçe açığı ve borçlanma konusundaki siyasi tıkanıklığın durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi: “Kongre, bu yıl büyümeyi arttıracak hiçbir adım atmadı. Hatta attığı adımlar önümüzdeki 12 ay içinde durumu daha da kötüşeştirecek.”

Siyasilerin harcamaları kesme arzusu yeni bir ekonomik durgunluğu tetikleyebileceği gibi, Avrupa ekonomilerindeki sorunlar da karamsarlığı arttırıyor. Avrupa ekonomilerinin en büyüğü Almanya bile ikinci çeyrekte sadece % 0,1 oranında büyüdü. Uzmanlara göre, bu durum Yunanistan ve Portekiz gibi borç yükünü kaldıramayan ülkelere destek verilmesini zorlaştıracak.

Belirsizlik nedeniyle bankalar faizleri yükseltebilir, bu da borçlarını ödemekte zorlanan ülkeleri daha da sıkıştırabilir.

London School of Economics öğretim üyesi Iain Begg bu durumun Amerikan bankalarını da etkileyebileceğini belirtiyor: “Bu tür bir krizin yayılma eğilimini biliyoruz. 2008 yılında tecrübe etmiştik. Lehman Brothers’ın iflasının ardından tüm dünyanın nasıl etkilendiğini gördük. Dolayısıyla ciddi bir risk var önümüzde.”

American Enterprise Enstitüsü ekonomisti Vincent Reinhart bu tür bir senaryonun yatırımcıların çekilmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyor: “Avrupa’daki sorunların aracı kurumları veya yatırımcıları etkilemesi ve bunların risk almaktan kaçınır hale gelmeleri bizim piyasalarımızı da sarsacaktır.”

Avrupa’nın borç krizine kısa vadeli çözüm bulunamamasına rağmen Amerikan ekonomisiyle ilgili umut işaretleri var.

Küresel piyasalarda Amerika Merkez Bankası’nın alacağı kararların Amerikan ekonomisini canlandırabileceği beklentisi var.

Bunun yanında yatırımcılar, Başkan Barack Obama’nın önümüzdeki hafta yapacağı açıklamayı bekliyor.


XS
SM
MD
LG