Erişilebilirlik

Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti


Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti
Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti

Amerika’da siyasilerle halk arasındaki gelir uçurumu son 25 yılda arttı. Hatta Amerikan Kongresi üyelerinin ortalama net varlığı bu dönemde neredeyse 3 kat artış gösterdi. Aynı dönemde ortalama bir Amerikalı ailenin net varlığı ise düştü.

Michigan Üniversitesi Gelir Dinamikleri Panel Araştırması’na göre, bu çarpıcı gelir uçurumu 1984 ile 2009 yılları arasında yaşandı. Bu 25 yıllık zaman aralığında Kongre’deki vekillerin ortalama net varlığı 280 bin dolardan 725 bin dolara çıktı. Yani 2 buçuk katın üzerinde artış gösterdi.

Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti
Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti


Aynı dönemde ortalama gelirli bir Amerikan ailesinin net varlığı ise 20 bin 600 dolardan 20 bin 500 dolara geriledi. Böylece Kongre üyeleriyle halk arasındaki gelir uçurumu da büyümüş oldu.

Michigan Üniversitesi görevlileri, araştırmaya 1984’deki verilerle başlamalarının nedenini ilk tutarlı varlık istatistiklerinin bu yılda kaydedilmiş olmasıyla açıklıyor.

Zenginler Daha Zengin Oldu

Konuyu ele alan Washington Post gazetesi, kongre üyelerinin giderek artan mali konforunun son yıllarda Amerika’daki genel ekonomik durumla da paralel olduğu yorumunu yaptı. Kongre üyelerinin gelirlerinin her zaman ortalama Amerikalılardan yüksek olduğunu hatırlatan gazete bu durumu, son 20-30 yılda ise zenginler daha da zenginleşirken; ortalama gelirli ailelerin ise yerinde sayması olarak tanımladı.

Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti
Amerika’da Siyasiler Zenginleşirken Halk Fakirleşti


Kongre üyelerinin 90’lı yıllardan sonra giderek daha zenginleşmesi, bir başka gerçeğe de, Amerika’da seçim kampanyalarının giderek daha masraflı olmasına da bağlanıyor. Bu da, sadece yüksek kampanya masraflarını karşılayabilen ve yüksek bağış toplayabilen, zaten varlıklı isimlerin Kongre’ye seçilebiliyor olması anlamına geliyor. Son 30 yılda, bir seçim kampanyasının masrafları, ortalama 10 kat artmış durumda.

“Wall Street’i İşgal” protestolarının geçen hafta 100’ncü gününü geride bıraktığı Amerika’da, halk arasında giderek daha çok dile getirilen konu da zenginler zenginleşmeye devam ederken, fakirlerin de giderek daha yoksullaşıyor olması.

Michigan Üniversitesi’ne bağlı araştırmada açıklanan rakamlarda ilgi çekici bir diğer nokta da, 2004-2010 yılları arasında Kongre üyelerinin net varlığı yüzde 15 artarken, ülkedeki yüzde 10’luk zengin kesimin gelirlerinin onlara oranla sabit kalması.

Kongre’nin 100 Milyon Doların Üstünde Serveti Olan İsimleri

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi


Washington Post gazetesinin geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Kongre’nin En Zenginleri” başlıklı haberinde 2010 itibariyle Amerikan Kongresi’ndeki en varlıklı Senatör ve milletvekilleri ele almıştı. Bu isimler arasında:

- 101 milyon doların biraz üzerindeki servetiyle Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki lideri (Azınlık lideri) ve eski Temsilciler Meclisi Başkanı California milletvekili Nancy Pelosi;

- Yaklaşık 232 milyon dolarlık servetiyle halen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Demokrat Partili John Kerry;

- Ve 448 milyon doların üzerindeki servetiyle Kongre’nin en zengin vekili olan Cumhuriyetçi Partili California Milletvekili Darrell Issa gibi isimler bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG