Erişilebilirlik

Amerika’da Siyah Bir Gencin Ölümünde Irkçılık İddiası


Trayvon Martin adlı 17 yaşındaki siyah öğrenci, 26 Şubat’ta, Orlando yakınlarında Meksika kökenli bir beyaz tarafından vurularak öldürüldü.

Trayvon Martin adlı 17 yaşındaki siyah öğrenci, 26 Şubat’ta, Orlando yakınlarında Meksika kökenli bir beyaz tarafından vurularak öldürüldü.

George Zimmerman adlı gönüllü mahalle bekçisi, civarda birçok evin soyulduğunu ve şüpheli gördüğü zanlıyı meşru savunma olarak vurduğunu söyledi.

Florida yasaları, ruhsatlı tabancası bulunan kişilere kendilerini tehlikede görmeleri durumunda silahlarını kullanma izni veriyor. Dolayısıyla siyah genci öldüren 28 yaşındaki Zimmerman gözaltına bile alınmadı.

Ancak görgü tanıkları ve ailesi katilin meşru savunma iddiasını reddediyor; Trayvon Martin’in kimseye tehdit oluşturmadığını, kişiliğinin buna müsait olmadığını ve vurulduğu zaman cep telefonuyla konuşmakta olduğunu ileri sürüyor.

Ailenin avukatı Benjamin Crump’a göre, bakkaldan evine dönmekte olan Trayvon Martin, ölmeden birkaç dakika önce, kız arkadaşına birisi tarafından takip edildiğini söylüyor. Martin peşindeki kişiye neden kendisini takip ettiğini sorduğunda söz konusu kişi, “Bu mahallede ne işin var?” diye karşılık veriyor. Telefon görüşmesi, tartışma olduğu sanılan bazı seslerden sonra kesiliyor.

George Zimmerman, olaydan bir süre önce polisi arayarak mahallede şüpheli bir kişinin dolaştığını söylemiş ve kendisine bir şey yapmaması bildirilmişti.

Amerika'da bir çok mahallenin bazıları silahlı bazıları silahsız gönüllü bekçileri var. Semt sakinlerinden oluşan bu kişiler gruplar halında mahallede devriye gezerek şüpheli araç veya kişileri karakola bildiriyor.

Siyah genci öldürdükten sonra olay yerinde polisleri bekleyen katilin gözaltına bile alınmaması sadece siyahların değil tüm ülkenin tepkisine yol açtı.

Tepkiler üzerine Florida eyaleti George Zimmerman hakkında dava açılıp açılmaması için büyük jüri toplamaya karar verdi. Yetkililer dolaylı olarak gencin ölümüne sebep olan yasanın da ( “stand your ground”- geri adım atma diye biliniyor) gözden geçirileceğini bildirdi.

Büyük jüri yasal hakkını kullandığı gerekçesiyle Zimmerman hakkında dava açılmamasına karar verirse, Federal hükümetin, siyah gencin yaşam hakkının elinden alındığı gerekçesiyle duruma müdahale etmesi mümkün.

Yetkililer, dün, federal polis teşkilatının (FBI) medeni haklar bölümünün olayı incelediğini açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG