Erişilebilirlik

ABD'de Silahlara Artan İlgi Kaygılandırıyor


ABD'de Silahlara Artan İlgi Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

ABD'de Silahlara Artan İlgi Kaygılandırıyor

Uzmanlar Amerika'da silah edinmenin zorlaştırılması ve kontrolların sıkılaştırılmasını gerekli görürken, silahlı saldırılarda yakınlarını kaybeden, trajik deneyim yaşayan ailelerin acısı devam ediyor

Amerika’nın Newtown kasabasındaki ilkokulda 20’si çocuk toplam 26 kişinin öldüğü silahlı saldırının üzerinden bir yıl geçti. Silah kontrol yasası hala Kongre’nin onayını beklerken, son bir yıl içinde yasalaşan birçok yasa tasarısı Newtown trajedisine rağmen silah edinmeyi daha da kolaylaştırdı.

Amerikalılar bu tür anma törenlerine yabancı değil.

Connecticut eyaletinin Newtown kasabasındaki bir ilkokulda 26 çocuk ve eğitimcinin ölümüne neden olan silahlı saldırıdan bir yıl sonra, kurbanların yakınları şiddetin hala genç hayatları tehdit ettiğini hissediyor.

Matthew Crebbin: “Newtown gibi trajediler Amerika’da her hafta yaşanıyor. Her hafta çocuklarımızı şiddete kurban veriyoruz.”

Silah edinme yasası birçok eyalette oldukça yumuşatıldı.

Silahlara duyulan büyük ilgi, din profesörü Donovan Schaefer’in silahlar ve kıyamet üzerine sunum yaptığı seminerde de gündeme gelmiş: “Amerika dini bir toplum ütopyası üzerine kurulmuş. Kurulurken de silahlar toplumun önemli bir parçası gelmiş.”

Schaefer, Amerikan silah lobisi Ulusal Silah Birliği’nin silahlara bu düşünceyle yaklaştığını söylüyor: “Ulusal Silah Birliği’nin stratejisi, Amerika’yı özgürlük ve tiranlık arasında sürekli devam eden bir çekişme olarak gören silah sahibi azınlığa hitap etmek.”

Obama: “Newtown, yanınızda olduğunuzu bilmenizi isterim.”

Newtown katliamından sonra, Başkan Obama’nın silah satışlarında sabıka kaydı yasasını genişletme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Silah yanlısı din adamı David Whitney girişimin “yasa dışı” olduğunu söylüyor: “Eğer birisi yasalarımızı ihlal eden bir yasa çıkarmaya çalışıyorsa, o kişi iç düşman haline gelir.”

Newtown saldırısı için düzenlenen anma törenlerinden birinde, din adamları silah kontrolünü güçlü bir şekilde savundu.

Newtown kurbanlarının yakınları için, silah acı ve matemin kaynağı. Ancak yine de buna benzer başka trajediler yaşanmaması konusundaki umutlarını kaybetmiyorlar.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG