Erişilebilirlik

Amerika'da Silahlanma Konusundaki Tartışmalar Devam Ediyor


Amerika'da Silahlanma Konusundaki Tartışmalar Devam Ediyor
Amerika'da Silahlanma Konusundaki Tartışmalar Devam Ediyor

Kongre üyesi Gabrielle Giffords’a düzenlenen suikast girişiminin birinci yıldönümünde, başta olayın yaşandığı Arizona eyaletinin Tucson kenti olmak üzere birçok kentte Pazar günü anma törenleri yapılacak. Silahlı saldırıda Giffords ağır yaralanmış, bir yargıç ve bir kız çocuğunun da aralarında bulunduğu altı kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı, tüm Amerika’da şok etkisi yaratmıştı. Ancak olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Amerika’da silahlanmaya karşı ciddi bir girişim yapılmadı.

Valerie Kusterbeck bunu eğlence olarak görüyor. Aynı zamanda silah taşıdığı için güvende olduğunu düşünüyor: “Çalışma arkadaşlarımdan biriyle aynı evi paylaşıyorum. Evde yalnızken silahım olması korkmamı engelliyor.”

Federal yetkililere göre Amerikan halkı yalnızca eğlence için atış talimlerine gitmiyor, aynı zamanda rekor sayıda silah satın alıyor.

Bu durum, 2007 yılında Virginia Tech Üniversitesi’ndeki katliamda yaralanan Colin Goddard için çok üzücü: "Akli dengesi bozuk bir öğrenci okulda 32 kişiyi vurarak öldürmüştü."

O gün Goddard, sınıf arkadaşlarının yarısından çoğunu kaybetti. Goddard, “Üniversitedeki saldırıdan önce ben de birçok Amerikalı gibi düşünüyordum. Tehlikeli insanların silah edinmesini zorlaştıracak her türlü önlemi aldığımıza inanıyordum,” şeklinde konuşuyor.

Colin Goddard’ın çocukluğu, Somali, Bangladeş, Endonezya ve Mısır’da geçmiş. Goddard, “O ülkelerde yaşadığım dönemde ailem güvenliğimden kaygı duymuş, bir an önce Amerika’ya dönmemi istemişti. Amerika’da bir üniversiteye kayıt yaptırdığımda herkes rahat bir nefes almıştı,” diyor.

Goddard artık silahlanma karşıtı bir grupla çalışıyor. Grup eski başkanlardan Ronald Reagan’a 1981 yılında düzenlenen suikastte yaralanarak felç olan eski basın danışmanı Jim Brady’nin anısına kurulmuş.

Grubun başkanı Dennis Henigan, “Silahlanma tam bir Amerikan trajedisi. Hiçbir sanayileşmiş Batılı ülkede, Amerika’da olduğu kadar silahlanma ve şiddet olayı anlayışla karşılanmaz,” şeklinde konuşuyor.

Amerika’da her yıl yaklaşık 100 bin kişi ateşli silahlarla vuruluyor. Üstelik Kongre üyesi Gabrielle Giffords’u hedef alan silahlı saldırıdan bu yana silahların kontrol edilmesi konusunda hiçbir girişim olmadı.

Ancak silahlanma hakkı konusunda lobi yapan John Snyder’a göre, Amerikan hükümetinin silah sahibi olmayı önleme yetkisi yok: “Devlet halka hizmet etmekle yükümlüdür. Bunu böyle bilsinler.”

Çok sayıda Amerikalı’nın silah sahibi olduğunu hatırlatan Snyder, kısıtlayıcı yasaların yarar getirmeyeceğini söylüyor: “Amerika’da silah sahibi olanların sayısı bir başkana oy veren seçmenlerin sayısından fazla.”

Amerikalılar, silahlanma konusundaki tartışmaları, bireysel haklar kapsamında görüyor. Silahlanma karşıtları ve yandaşlarını özgürlük konusunda ayıran çizgi, silahlanmadan geçiyor.

Tartışma devamederken, günün birinde lazım olabileceği düşüncesiyle daha çok Amerikalı atış talimine gidiyor.


XS
SM
MD
LG