Erişilebilirlik

Silah Kontroluyla İlgili Tartışmalar Sürüyor


Silah Kontroluyla İlgili Tartışmaları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Connecticut’ta yarı otomatik silah kullanan bir saldırganın 20 ilkokul öğrencisi ve 6 öğretmeni öldürmesinden sonra Amerika’da silah kontrolu tartışmaları son hızla devam ediyor. Silah kontrolu taraftarları da karşıtları da konuya tutkuyla bağlı. Ancak silahlı şiddetin azaltılması için neler yapılması gerektiğini aydınlatacak sağlam bilimsel araştırma sonuçları olmaması bu konuda karar vermeyi güçleştiriyor. Ancak yeni bir anket Amerikan halkının şimdiden istekleri konusunda fikir sahibi olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde binlerce gösterici Washington’da silahlı şiddeti protesto etmek için yürüdü. Öncesinde ise silahları savunanlar “silah gününde” silah fuarlarına ve dükkanlarına akın etti.

Aralık ayındaki ilkokul saldırısından bu yana Amerikalılar silahlar konusundaki zıt görüşlerini sık sık dile getiriyor.

Ancak Johns Hopkins Kamu Sağlığı Yüksek Okulu’nun yaptığı araştırma, Amerikalılar’ın sorunun değişik yönlerine bakış konusunda sanılandan daha büyük bir birlik içinde olduğunu ortaya koydu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Colleen Barry, “Anket, silahları savunanlarla karşıtlarının tehlikeli olabilecek insanların eline silah geçmemesi konusunda fikir birliği içinde olduklarını gösterdi. Amerikalılar aile içi şiddet durumlarında mahkemenin verdiği uzak durma kararlarını ihlal edenlerin, ikiden fazla alkol ya da uyuşturucu etkisinde suç işlemiş kişilerin, 18 yaş altında ciddi bir suçtan hüküm giymiş kişilerin ve terör listesindekilerin ellerine silah verilmemesi gerektiği konusunda birleşiyor,” şeklinde konuşuyor.

Araştırma silah sahipleri arasında bile %74’lük bir oranın daha sıkı sabıka kontrolundan yana olduğunu gösterdi.

Ancak hala sağlık kurumlarında silahlı şiddeti azaltma konusunda sağlam bilimsel araştırmalar bulunmuyor. Bunun nedeni Kongre’nin 1996’da Ulusal Ateşli Silahlar Birliği’nin (NRA) etkisiyle bu tip araştırmalara yasak getirmiş olması.

Doktor Georges Benjamin’e göre, çıkan sonuçlardan biri silahların ve mühimmatın tehlikeli kişilerin eline geçmemesi için nasıl saklanması gerektiği konusunda görüş birliği olmaması: “Bir silahın güvende olup olmadığını bilmek istiyoruz. Bu oldukça basit bir soru.”

Amerikan anayasası “silah taşıma hakkı” tanısa da silahlar 18’nci yüzyıldan beri çok değişti. Tetikler daha hassas, modern taarruz silahları çoklu atış yapabiliyor ve bazı kurşunlar yaralanmaları arttırmak için özel tasarlanıyor.

Doktor Benjamin, “İyi bilgiye sahip olmadan doğru kararlar veremezsiniz,” diyor.

Dr. Benjamin silah güvenliğiyle ilgili görüş ayrılıklarının ne tür kuralların işe yaradığını gösteren araştırmalar yapıldıktan sonra sona ereceğini düşünüyor: “Başka konularda zamanla engelleri aşarak herkesin beraber hareket etmesini sağlamıştık. Bu kolay mı oldu? Tabii ki hayır. Ancak bunu yine yapabiliriz, yapmalıyız.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG