Erişilebilirlik

Amerika'da Seçim Kampanyalarının Can Damarı Para


Bu yılki başkanlık seçimlerinde Super Pac adı verilen bağımsız bağış toplama gruplarının da etkisiyle Amerikan politikası adeta para içinde yüzüyor. Çeşitli kampanyaların yanısıra Super Pac grupları şimdiye kadar bağımsız olarak milyonlarca dolar para topladı

Paranın politikanın can damarı olduğu söylenir. Ancak bu yılki başkanlık seçimlerinde Super Pac adı verilen bağımsız bağış toplama gruplarının da etkisiyle Amerikan politikası adeta para içinde yüzüyor. Çeşitli kampanyaların yanısıra Super Pac adı verilen gruplar şimdiye kadar bağımsız olarak milyonlarca dolar para topladı. Gruplar, Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 yarışı için başkan adayını belirlemesinde etkili oluyor.

Başkanlık kampanyasına akan paralar örneğin, Rick Santorum’un rakibi Mitt Romney’i karaladığı reklamları finanse ediyor.

Bağış toplama kampanyaları ve olumsuz reklamlar, Anayasa Mahkemesi’nin kapısına kadar gelen tepkilere neden oldu.

Göstericiler, Anayasa Mahkemesi’nin iki yıl önce zenginler, şirketler ve sendikaların, çoğu olumsuz siyasi kampanyalara sınırsız para harcayabilmesine olanak tanıyan kararını protesto etti.

Annabel Park, Muhafazakar Çay Partisi hareketine alternatif olarak kurulan Amerikan Kahve Partisi’nden:

”Örneğin bir kumarhanedeki zenginlerin siyasi partiler ve politikacılar üzerine bahse girmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Ellerinde bir puroları eksik.”

Uzmanlar reklam kampanyalarının seçmenlerin fikrini değiştirmesinde etkili olabildiğini, ancak çoğu seçmenin reklamlardan hoşlanmadığını söylüyor:

”Son derece saçma. Cumhuriyetçiler çok fazla karalayıcı reklam kullanıyor. Obama bunları Cumhuriyetçiler’in aleyhine kullandığı zaman büyük zarar görecekler.”

”Bu olumsuz kampanyalar çok çirkin ve üzücü.”

”Bu pisliğe bulaşıyorlar ve aslında kimsenin bir yarar sağlamadığını biliyorlar ancak söyledikleri bazı şeylerde de gerçek payı var.”

Partilerüstü Politika Komitesi’nden John Fortier, Anayasa Mahkemesi’nin kararının varlıklı kesimlerin seçimleri etkilemesine yol açtığını söylüyor:

”Bağımsız kaynaklı paranın yükselişine tanık oluyoruz. Bu para siyasi partiler ve kampanyaları tarafından doğrudan kontrol edilmiyor. Bu nedenle sorumluluğu daha az.”

Roll Call gazetesinden David Drucker’a göre, bu sonuç çok da şaşırtıcı değil:

”Politikada para su gibidir. Kurallar olmadığı zaman sel basar. Kural koysanız yine de sular yükselebilir. Adeta bir kısır döngü.”

Anayasa Mahkemesi önünde toplanan göstericiler, mahkemeden kararını geri çevirmesini ve şirketler, sendikalar ve zenginlerin siyasi kampanyalara yaptıkları harcamalara kısıtlama getirmesini istiyor.


XS
SM
MD
LG