Erişilebilirlik

Amerika’da Siber Güvenlik Tartışması


Amerika’da gizlilik hakkı ve teknoloji eylemcileri, özel şirketlerin Amerikan hükümetinin halkı izlemesine yardımcı olmasını sağlayacak bilgi paylaşımı yasa tasarısıyla yeniden mücadeleye hazırlanıyor.

Eylemciler geçen yıl Temsilciler Meclisinden geçen ancak Senatoda takılan kısa adı CISPA olan Siber İstihbarat Güvenlik Koruma Yasasına şiddetle karşı çıkıyor. Kongre üyeleri Mike Rogers ve Dutch Ruppersberg bu yasasayı geçirmede daha başarılı olacakları umudunda. İki üye Çarşamba günü Washington’da bir siber güvenlik toplantısında yasa tasarısını yeniden sundular.

Yasa tasarısının yandaşları bunun nükümetin özel şirketler ve federal kurumları İran, Çin gibi ülkelerin yanı sıra Anonymous gibi hacker gruplarından da korumasını kolaylaştıracağını savunuyor.

Rubbersberger yaptığı açıklamada “Amerikan endüstrisi saldırı altında, bu milyarlarca dolar ve binlerce iş kaybına mal oluyor. Amerikan şirketlerini bu siber saldırılara karşı korumak için elimizden geleni yapmamaız gerek. Hazırladığımız yasa tasarısı isteğe bağlı şekilde bilgi paylaşımı sağlarken kişisel hakları da koruyor” dedi.

Ancak herkes ikna olmuş değil.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), yasa tasarısının sirketler ve bireylerin gizlilik haklarını yeterince korumadan hassas internet kayıtlarının Milli Güvenlik Kurumu ve Savunma Bakanlığının eline geçmesini sağlayacağını savunuyor.

Anayasa Projesi adlı programda çalışan (The Constitution Project) çalışan Sharon Bradford Washington Post gazetesine verdiği demeçte yasa tasarısının hatalı olduğunu vurguladı. Şirketlerin hangi bilgileri hükümete teslim edebileceği konusunda kaygıları olduğunu belirten Bradford, Kongreyi yasanın bireysel özgürlükler ve gizlilik haklarına yönelik yaratacağı tehdidi dikkate almaya çağırdı.

ACLU Amerikan vatandaşlarından internette gizlilik hakları için mücadele vermelerini isterken şu açıklamayı yaptı: “Eğer Temsilciler Meclisi bireysel gizlilik haklarını koruyan akıllı bir yasa istiyorsa programların sivilller tarafından yönetilmesini garanti altına almalı. Ayrıca yasa hassas bireysel bilgilerin devlet ve şirketler arasındaki alışverişini en aza indirmeli ve siber olmayan kullanım biçimlerinden korumalı” dedi.

Çarşamba günü Twitter yasayı eleştiren görüşlerle doldu.

Obama bir hükümet kararnamesi imzalayarak Google gibi özel şirketlerin bireylerin özel bilgilerini hükümete sunmasının yolunu açtı.

Önerilen yasa geçen yıl Temsilciler Meclisinde kabul edilenin aynısı. Federal hükümetin gizli siber tehdit bilgilerini şirketlere aktarmasına, Amerikan şirketlerinin de bu tehditleri hükümet ve diğer şirketlerle paylaşmasına izin veriyor. Ayrıca yasa bu tür bilgileri alan ya da veren şirketleri yasal sorumluluktan kurtarıyor.

Yasa Kongreye Başkan Obama’nın yeni bir siber güvenlik kararnamesi imzalamasından bir gün sonra sunuldu. Yeni kararname, hükümetin bankacılık, iletişim, enerji ve ulaşım gibi temel altyapı alanlarında iş yapan şirketlerle bilgi paylaşımnda bulunmasına izin veriyor.

Kararname tartışma yaratan yasa tasarısına çok benzemesine rağmen ACLU Başkanın kararını övdü. ACLU açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Başkanlık kararnamesi yürürlükteki yasaların sağladığı kişisel gizlilik haklarını ortadan kaldırmaz. Bir başka deyişle kararname şirketleri bireysel gizlilik hükümlerinden muaf tutmayacağı gibi hükümetin de yeni bilgiler toplamasına izin vermez. Kararname ancak mevcut yetkileri çerçevesinde politikalar ve uygulamaları değiştirebilir.

Yasanın yürürlüğe girebilmesi için hala hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Bu durumda bile Başkan’ın veto yetkisi var. Obama geçen yıl Temsilciler Meclisi’nden geçen yasayı veto etme tehdidinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG