Erişilebilirlik

Amerika'da Küçük Rüzgar Türbinlerine Talep Artıyor


Amerika'da Küçük Rüzgar Türbinlerine Talep Artıyor
Amerika'da Küçük Rüzgar Türbinlerine Talep Artıyor

Son ekonomik krize rağmen Amerika’da küçük rüzgar türbinlerine talep artıyor. Amerikan Rüzgar Enerjisi Derneği evlere enerji sağlayan türbinlerin satışının 2009 yılında yüzde 15 arttığını açıkladı.

Jim Dotson rüzgar türbinini geçen yıl kurduğunu ve bu sayede tasarruf yaptığını söylüyor: "Elektrik faturamızı yarıya düşürmeyi amaçlıyorduk, bunu başardık."

Dotson türbinin ne kadar enerji ürettiğini bilgisayarından izleyebiliyor. Bazen ihtiyacı olandan fazla elektrik ürettiğini söyleyen Dotson artan elektriği yerel elektrik şirketine satıyor. Dotson, "İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz gözönüne alınırsa kendi kendinize yetebilmeniz son derece önemli."

Öteki eyaletlere göre, Florida’da rüzgar enerjisi türbinleri henüz yaygın değil.

Florida Teknoloji Enstitüsü Okyanus ve Çevre Sistemleri Bölümü’nden profesör Frank Leslie’ye göre, bilimadamları Florida rüzgarlarını türbinler açısından yeterli görmüyor. Leslie, "Burada rüzgarın hızı düşük. Amerika’nın güneydoğusu, enerji elde edebileceğiniz türden rüzgara sahip değil." diyor.

Bir rüzgar türbini kurmanın maliyeti 22 bin dolara kadar çıkabiliyor. Leslie, "Rüzgar bedava ama rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürmek çok pahalı." diyor. Profesör Leslie, Florida’nın rüzgarlı sahilleri olduğunu ancak bir çok bölgenin genelde sakin olduğunu söylüyor.

Californiya, Teksas ve Iowa eyaletleri Amerika’da en büyük rüzgar enerjisi üreten merkezler. San Francisco’daki rüzgar enerji tesisinde 4 bin türbin bulunuyor. Amerikan hükümeti, rüzgarın, Amerika’nın elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini karşıladığını söylüyor. Bu oran Danimarka’da yüzde 25, Almanya ve İspanya’daysa yüzde 8.

Jim Dotson Florida’daki evinin elektriğini rüzgarla sağlayabileceğinden emin. Dotson, Afrika ülkelerinden Burkina Faso’da bir okula rüzgar enerjisiyle elektrik sağlayabilmek için bir de yardım kampanyası yürütüyor.


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG