Erişilebilirlik

Amerika'da Restoran İşçilerinin Protestosu


Fast-food restoranı çalışanları, Amerika’nın birçok kentinde ücretlerinin arttırılmasını isteyen gösteriler düzenliyor.

İşçi sendikaları, McDonald’s, Wendy’s, Burger King gibi restoranlardaki birçok düşük gelirli çalışanın 100 kentte aynı anda protesto gösterisi yapacaklarını açıkladı.

Fast-Food restoranı çalışanları saat ücretlerinin 15 dolara çıkarılmasını talep ediyor. Bu rakam, şu anda 7,25 dolar olan ücretin iki katından fazla, ancak çalışanlar yıllık 15 bin dolar gelir ile ailelerini geçindiremediklerini belirtiyor.

Birçok fast-food restoranı genel müdürü, asgari ücreti arttırmanın kendilerine zarar vereceğini ve bazı şubeleri kapatmak durumunda kalabileceklerini öne sürüyor. Bu görüşe katılan muhafazakar siyasetçiler de asgari ücreti arttırmanın ekonomiye zarar vereceğini savunuyor.

Protestolar, Başkan Obama’nın Amerika’da giderek sayıları artan yüksek gelirli profesyonellerle, düşük gelirli saat ücreti ile çalışanlar arasındaki gelir dağılımı dengesizliğine değinmesinden bir gün sonra başladı. Asgari ücreti yükseltmek için elinden geleni yapacağına söz veren Obama, ücretin ne olacağı konusunda kesin bir rakam açıklamadı ancak bu artışın hem Amerikan ekonomisine hem de Amerikan ailelerine katkıda bulunacağını vurguladı.

Hükümetin yayınladığı son rapora göre, Amerikan ekonomisi 2012’den bu yana en hızlı büyüme sürecini Temmuz – Eylül ayları arasında %3,6 oranıyla gerçekleştirdi. Ancak yine rapora göre bu hızlı artış tüketici harcamalarından çok üreticilerin stoklarında meydana gelen artıştan kaynaklanıyor.

Uzmanlar, stoklardaki artışın ülkenin ekonomik gelişme hızının yavaşlayacağının tahmin edildiği yılın son üç ayında tekrarlanmayacağı görüşünde.

Raporda, işsizlik başvurusu yapan kişi sayısının da bir önceki haftaya göre 23 bin azaldığı ve şu andaki sayının son altı yılın en düşük seviyede olduğu da belirtildi.

Hükümetin Kasım ayı işşizlik raporu Cuma günü yayınlanacak. Ekim ayında Amerika’daki işşizlik oranı %7.3 seviyesindeydi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG