Erişilebilirlik

Amerika'da İnsan Ticareti Büyük Sorun


Amerika'da İnsan Ticareti Büyük Sorun
Amerika'da İnsan Ticareti Büyük Sorun

Amerika’daki insan hakları örgütleri ve polis teşkilatı, insan ticareti ve köle işçiliğin sadece yabancı ülkelere has bir sorun olmadığını söylüyor. Federal Soruşturma Dairesi FBI, Washington dahil Amerika’daki her büyük kentte çok sayıda kadın ve erkeğin köle işçi olarak çalıştırıldığını ya da fuhuşa zorlandığını bildiriyor. Amerika’nın Sesi, Amerika’daki insan ticareti sorununu araştırdı.

Amerika’da hemen hemen her büyük kentte insan ticareti mağdurları, her gün sömürülüyor. nsan ticaretiyle mücadele eden Polaris Projesi adlı örgütten Bradley Myles, “İnsan ticareti Amerika’da çok büyük bir sorun” diyor.

Myles, bazı mağdurların lokantalarda ve zenginlerin evlerinde zorla çalıştırıldığını söylüyor. Çok sayıda kadınsa fuhuşa zorlanıdığını söylüyor: “İnsan ticaretine kendi gözlerimizle tanık olduk. Üçüncü şahıslardan duymuyoruz. İnsanların köleliğe zorlandığı yerlere girdik. Onları kurtarmaya çalışıyoruz.”

Polaris Projesi’nin kurduğu yardım hattına ülkenin dört bir yanından telefonlar yağıyor. Myles, “Texas’tan, California’dan, New York’tan, Florida’dan ve Washington’dan telefonlar alıyoruz. Washington, en çok telefon gelen beş kentten biri” diyor.

“Risk Altındaki Masumlar” adlı grup, kamuoyunu bilinçlendirmek için bu görüntüleri hazırladı. Grubun kurucusu Deborah Sigmund, insan ticareti mağdurlarının büyük çoğunluğunun yoksul ülkelerden geldiğini ve Amerika’da daha iyi bir yaşam vaadiyle kandırıldığını söylüyor: “Amerika’ya gelip çok iyi bir iş bulacaklarını düşünüyorlar. Bu nedenle bu kişileri kandırmak çok kolay.” diyor.

Bazı kadınlar, masaj salonu süsü verilen genelevlerde fuhuşa zorlanıyor. Amerika’da insan ticareti konusunda uzman olan FBI’dan Tim Whittman, “İnsan ticaretinde en çok Meksikalılar mağdur. Vakaların yüzde 20’si bu ülkeden gelenleri kapsıyor.” diyor.

Başkent Washington’da da insan ticareti vakalarına sık rastlanıyor. Polaris Projesi, Amerikan vatandaşlarının yanısıra Güney Kore, Çin ve Latin Amerika’dan kadınların fuhuş için satıldığını kaydediyor.

İnsan Kaçakçılığı ve Ticareti Merkezi’nin 21 ay süren araştırmasına göre insan ticareti vakalarının neredeyse yüzde 83’ü fuhuş içerikli. Uzmanlar, insan ticaretinin diğer örneklerinin mağdurların, zenginlerin evlerinde hizmetçi olarak ya da tarımda zorla çalıştırılmaları olduğunu söylüyor. FBI, insan ticareti yapanların kurbanlarının borçlarını ödemelerini zorlaştırarak şantaj yaptıklarını bildiriyor. Tim Whittman, “Genellikle mağdurların ülkelerindeki ailelerini kullanarak şantaj yapıyorlar. Bu nedenle mağdurlar, Amerika’da çalışmak zorunda olduklarını hissediyorlar. En sık kullanılan tehditlerden biri, mağdurların çalışmayı bırakmaları durumunda göçmenlik dairesine ihbar edilip tutuklanacakları ve hapiste uzun süre kalacakları.” diyor.

Tehditlerin tam tersine Amerika, insan ticareti mağdurlarına yardım ediyor. Bu kişilere Amerika’da dört yıla kadar kalma izni tanıyan vize verilmesi mümkün. Bu süre zarfında yeşil kart başvurusu yapılabiliyor. Ancak tehditler, dil sorunu ve hukuktan korkmaları nedeniyle mağdurlar, yardım alamıyor.

XS
SM
MD
LG