Erişilebilirlik

Amerika'da Musluk Suyunda Karsinojen Madde Bulundu


Amerika'da Musluk Suyunda Karsinojen Madde Bulundu
Amerika'da Musluk Suyunda Karsinojen Madde Bulundu

Amerika’daki 35 büyük kentte musluk suyunu inceleyen bir çevre örgütü, başkent Washington dahil 31 kentin içme suyunun karsinojen olan Krom-6 metali içerdiğini ortaya çıkardı. Bu madde, California’da 30 yıl boyunca yeraltı sularına krom karışmasına göz yuman bir elektrik ve doğalgaz şirketine karşı savaş açan ve daha sonra bu hikayesi bir filme konu olan Erin Brockovich’in gündeme getirdiği kimyasal maddenin aynısı.



Julie Roberts, filmde, yeraltı sularına 600 kişinin kanser olmasına yol açtığı iddia edilen Krom-6 karışmasına göz yummakla suçlanan bir şirketle mücadele eden Californialı Erin Brockovich’i canlandırıyordu.

Film, gerçek hikayeye dayanıyor. 300 milyon dolarlık tazminat, Amerika’da bir şirketin ödediği en büyük tazminatlardan biri.

Bundan 15 yıl sonraysa bir çevre örgütünün yaptığı test sonuçları musluk suları hakkında şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

Çevre Çalışma Grubu adlı örgüt Amerika’daki 35 büyük kentten 31‘inin içme suyunda kansere yolaçan Krom-6 maddesine rastlandığını açıkladı.

Çevre grubu uzmanı Olga Naidenko, ”Araştırmamız, Amerika’da içme sularında Krom 6 kirliliğinin yaygın olduğunu gösterdi. Washington’un suyundaki Krom miktarı Californialı uzmanların güvenli saydığı seviyeden 9 kat fazla” şeklinde konuşuyor.

Sahibi ve işletmecisi federal hükümet olan Washington Su İşletmesi, başkent ve civarında yaşayan 6 milyon kişiye içme suyu sağlıyor. Genel müdür Thomas Jacobus, özellikle Krom-6 ölçümü yapmadıklarını, ancak testi yaptıkları zaman krom seviyesinin düşük çıktığını söylüyor: ”Milyarda yarım parça düzeyindeki kromu sudan arındırmanın masrafı çok yüksek. Peki bunu yapmak kolay mı? Gerekli mi?”

Suyolu’nda bakteri ve kirlilik dışında 22 metal için de testler yapılıyor . Bunlar arasında krom testi yok. Jacobus suyun güvenli olduğunu söylüyor.

Krom-6 doğada kendiliğinden bulunan bir maden. Krom kirliliğinin en büyük kaynağı madencilik ve diğer sanayi işlemleri.

Çevre grubu uzmanı Olga Naidenko, ”Krom-6 suya karışmıştı çünkü fabrikaların umurunda bile değildi. Zararlı maddeleri kasten suya atmıyorlar ancak sanayi atıklarını iç kaplaması olmayan havuzlara koyuyorlar. Dışarı attıkları bu maddeler de suya karışıyor” diyor.

Naidenko California’daki davadan 15 yıl sonra benzer seviyede Krom-6 maddesine başka bölgelerde de rastlandığını söylüyor: ”Araştırma sonuçları, Erin Brockovich’in California’daki Hinkley kasabası yakınlarında ortaya çıkardığı kirlilik oranına yakın.”

Washington Su İşletmesi Genel Müdürü Jacobus, suyun tüketiciye ulaşmak için katettiği mesafede eski su borularından içeriye metal sızabileceğini söylüyor.

Çevre grubu uzmanı Olga Naidenko, ”Başka ülkelerin içme sularında düzenli olarak krom ölçüm testleri yapıp yapmadığını bilmiyoruz. Ancak başka ülkelerde de krom kirliliği var.”

Amerika Çevre Koruma Dairesi EPA, su idarelerinin içme sularında yılda iki kez Krom-6 ölçümü yapması talimatı verdi. Daire ayrıca Krom-6 kimyasalının etkilerini incelemeye aldı.

XS
SM
MD
LG