Erişilebilirlik

Amerika’da 'Mitchell’s Satry’i Kurtarma Çabası


Amerika’da Mitchell’s Satry’i Kurtarma Çabası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Amerika’nın nesli tükenme tehlikesi altında olan canlı türleri arasında şu anda 48 böcek bulunuyor. Böcekler listeden sadece nesilleri tükenmesi üzerine çıkarılıyor. Bu durum, özellikle son on yılda tüm dünyada sayıları yüzde 20 oranında azalan kelebekler için bir tehdit unsuru. Amerika’nın Sesi, dünyada eşine az rastlanan yabani bir kelebek türü olan Mitchell’s Satyr’i görmek için geçtiğimiz günlerde Michigan eyaletindeki Sarett Doğa Merkezi’ndeydi.

Sarett Doğa Merkezi Direktörü Nate Fuller, yılın bu aylarında kelebekleri saymaya başlıyor. Sarett Doğa Merkezi Direktörü Fuller’ın Mitchell’s Satyr kelebeklerinin sayısını tam olarak belirlemesi gerekiyor. Bu, kelebeklerin bilinen son yaşam alanının korunması açısından bu çalışmalar çok önemli.

Fuller, “Bu kelebekler, yaşamak için son derece belirli bir alan seçiyor. Sayılarının bu kadar az olmasının nedenlerinden biri, bu. Ayrıca su kalitesini belirlemede çok başarılılar” diyor.

Michigan Doğal Özellikler Envanteri’nden kelebek uzmanı zoolog Ashley Cole-Wick, Fuller’ın kelebekleri saymasına yardım ediyor.

Ashley Cole-Wick, “2013’te kelebekler üzerinde çalışmaya başladığım sırada bu kelebeklerin sayısı 18’di. Bu yıl sayı 10’a geriledi. Bunların bir ya da ikisi varlığını sürdürebilir. Bazı bölgelerde bu kelebeklerden sadece iki adet gördük” ifadelerini kullandı.

Üzerlerinde altın rengi halkalar olan küçük kahverengi kelebekler bulmak oldukça zor.

Mitchell’s Satyr türü kelebek, soyu tükenmekte olan canlılar listesine 1991’de girdi. Bu türün azalmasına sulak alanların kaybının neden olduğu düşünülüyordu.

Fuller, “Bazı ipuçları, meselenin sadece yaşam alanıyla ilgili olmadığını gösteriyor. Kelebekleri zorlayan etkenlerden biri, zemin suları ve bu sulak alanlara akan zemin suyunun miktarı ve kalitesi” diyor.

Kelebek nüfusunun azalması birkaç etkene birden bağlı olsa da su kalitesinin kelebeklerin soyunun tükenmesinde rol oynaması olasılığı, kaygı verici. Sulak alanlar, Orta Batı bölgesinin akarsularını besleyen kaynaklar.

Kelebeklerin soyunun tükenmesini önlemek için Toledo Hayvanat Bahçesi’nde dört yıl önce üreme programı başlatıldı. Direktör Ryan Walsh, bunun başarıya ulaşan tek üreme programı olduğunu söylüyor.

Tırtıllar, kış aylarını, iklim kontrollu bir odada geçiriyor. Bu çalışma sayesinde Mitchell’s Satyr kelebeklerinin 4,4 derece sıcaklığın altında yaşayamadıkları anlaşıldı. Sulak alanlarda yaşanan don olayları, kelebeklerin de ölümüne yol açıyor.

Bu bilgiyle donanan program kapsamında bu yaz bin 300’den fazla kelebek yumurtası elde edildi.

Her şey yolunda giderse Mitchell’s Satyr türü kelebeğin adının bir gün nesli tükenmekte olan canlılar listesinden çıkarılması mümkün.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG