Erişilebilirlik

Amerika’da Meyve Sularında Arsenik


Amerika’da Meyve Sularında Arsenik
Amerika’da Meyve Sularında Arsenik

Amerika'da her ay çıkan Tüketici Raporu (Consumer Report) dergisine göre, ürün deneme grubunun yaptığı araştırma, 88 örnek incelemesinde 5 marka elma ve 4 marka üzün suyunda Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirlenen yasal sınırların üstünde arsenik bulunduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu, özellikle çocuklarda kanser vakalarının artmasına neden olabilir.

Federal standartların içme suyu için belirlendiği ancak meyve suları ve diğer içecekler için bunun yapılmadığı bildiriliyor. Consumer Report dergisi, araştırmada elde edilen bulguların internette yayınlandığını açıkladı. Dergi yetkililerine göre, bu konudaki ayrıntılı yazı da derginin 2012 Ocak sayısında çıkacak.

Toprak, su ve havada doğal olarak bulunan arsenik, yüksek düzeyde solunursa boğazı ve akciğeri tahriş edebiliyor. Arseniğe düşük seviyede maruz kalmak da bulantı, kusma ve cildin rengini kaybetmesine neden oluyor. Arsenik çok yüksek seviyelerde ise ölüme yol açıyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, çoğunluğu elma suyu olan içeceklerde yapılan ölçümlerde düşük seviyede arsenik bulunduğunu ve ürün güvenliğinden emin olduklarını bildirdi. Arsenik içeceklerin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Doktor Mehmet Öz de Amerika’da yayınlanan televizyon programında bazı ürünlerdeki arsenik seviyesinin yüksek olduğunu söylemişti. Öz durumun doğrulanması ve uyarısında haklı çıkması üzerine dün akşam da ABC televizyonunun akşam haberlerine katıldı ve bu konuda bilgi verdi.




XS
SM
MD
LG