Erişilebilirlik

Amerika’da Kuş Nüfusu Azalıyor


Amerika’nın önde gelen kuşbilimcileri ve çevreci grupların hazırladığı “2014’te Kuşların Durumu” adlı rapor, ülkedeki kuş türlerinin hızla azaldığı uyarısında bulunuyor ve önlem alınması çağrısı yapıyor

Ülkenin batısındaki çöl habitatlarında yaşayan kuşları da kapsayan özgün türlerin 1968’ten beri yüzde 46 azaldığına dikkati çeken rapor, daha yaygın kuş türlerinin de tehlikede olduğunu belirtiyor.

23 kamu kuruluşu ve çevre kuruluşunun işbirliğiyle hazırlanan rapor çayır, orman, okyanus, ada, bataklık ve sahil bölgelerinde yaşayan kuş türlerine de değiniyor.

Ülkenin çayırlık bölgelerindeki kuş türlerinin ciddi tehdit altında olduğunu söyleyen uzmanlar, pirinç kuşu ve çayır kuşu dahil tüm evcil kuş türlerinde 1968’den beri yüzde 40 oranında azalma olduğunu kaydediyor.

Öte yandan rapor, doğayı koruma çabalarının kuş nüfusunun artmasına büyük katkıda bulunduğunu da vurguluyor.

Ancak Ulusal Audubon Topluluğu, iklim değişikliğinin Kuzey Amerika’da yaşayan ikon haline gelmiş Kel Kartal dahil 300’den fazla kuş türünü tehdit ettiğini söylüyor.

Kuzey Amerika’da son 30 yılın iklim verilerini ve kuşların yaşadığı bölgelerle iklim koşulları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, iklim değişikliği senaryolarını kullanarak kuş türlerinin hayatta kalmak için gelecekte hangi bölgelere göç etmesi gerektiğinin haritasını çıkarmış.

Çalışmaya göre, Kuzey Amerika kıtası, 2050 yılına kadar 126 kuş türünün yaşamına elverişli bölgelerin yüzde 50’sinden fazlasını kaybetme riski taşıyor. Araştırma, bu kaybın bazı durumlarda yüzde 100’ü bulabileceği uyarısında bulunuyor.

Araştırma bulgularına göre, sıcaklıklar artmaya devam ederse, Amerika’da ulusal sembol haline gelmiş kartalların yaşamına uygun bölgeler 65 yıl içinde yüzde 75 oranında azalacak.

188 kuş türü için elverişli bölgelerin 2080 yılına yüzde 50 azalacağını öngören uzmanlar, bu kuş türlerinin çoğunun başka bölgelere göç ederek tekrar çoğalabileceğini de ekliyor.

Audobon Başkanı David Yarnold iklim değişikliğinin kuşlar üzerindeki potansiyel etkisinin korkunç olduğunu söylüyor.

Çalışmanın bu tehlikeyle mücadelede bir yol haritası görevi görebileceğini vurgulayan Yarnold, kuşların yaşadığı bölgelerin korunmaya alınmasıyla bu düşüşün engellenebileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG