Erişilebilirlik

Amerika'da Köleliğin 400. Yılı


Amerika'da Köleliğin Başlamasının 400. Yılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Amerika'da kölelik sisteminin başlangıcının 400'üncü yıldönümüyle ilgili etkinliklere katılan Afrikalılar ve siyah Amerikalılar, ırksal ve ekonomik çizgilerin ayırdığı toplumları bir araya getirmek için herkesin daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini vurguluyor. İki yüzyıldan uzun süre köleliğin hüküm sürdüğü Virginia'da da birçok etkinlik düzenleniyor. Amerika'nın Sesi, bunlardan birini yerinde izlemek için kısa süre önce Norfolk'taydı.

Bundan 400 yıl önce Angola'dan getirilen 20 tutsağın satılmasıyla başlayan kölelik sistemini hatırlamak için düzenlenen etkinlikler, tarihi gerçekleri gelecek nesiller için canlı tutmayı amaçlıyor.

Norfolk'taki etkinliğe katılan Bobby Jo Willis, geçmişe saygı göstermenin en iyi yolunun, farklı ırklara mensup insanları bir araya getirerek daha iyi bir gelecek yaratmak olduğunu söylüyor.

Willis,”İnsanların bir halk olarak nasıl birlikte yaşadıklarını görerek işe başlayabiliriz. Bu ülke, ister siyah olsun ister beyaz, toplum olarak bir arada olabilen insanlar grubu olarak kuruldu. Komşunun komşuya yardım ettiği günlere geri dönerek bunu başarabiliriz” diyor.

Bir başka katılımcı, Michael Smith, kölelik tarihi hakkında bilgi edindikçe toplumdaki bölünmelerden dolayı daha fazla kaygılandığını söylüyor. Smith'e göre silahlı şiddet ve giderek artan tahammülsüzlük nedeniyle liderler sadece yasalara değil, insan onuruna da saygı göstermeyi öne çıkarmalı.

Smith, ”60'lı yıllardan itibaren Anayasa'da yapılan değişiklikler ve çıkarılan yasalar hep yara bandı gibiydi. Gerçek ilerleme değildi. Sorunların üzerini örtme, insanları ilerleme kaydettiğimize inandırma çabalarıydı. Yara bandının söküldüğünü ve insanların nelerin hala değişmediğiyle yüz yüze geldiklerini hissediyorum” ifadelerini kullanıyor.

Kamerunlu kabile şefi Njang John, hükümet güçleriyle İngilizce konuşan azınlığın çatışma yaşadığı bir bölgeden geliyor. John, kölelik tarihini hatırlamanın Afrika ve Amerika arasında daha sıkı bağların kurulması için bir fırsat doğurduğunu kaydediyor. Ancak bunun için liderlerin dürüst olması, şart.

John, ”Amerika'ya köle ticareti yoluyla getirilen siyahların soyundan gelenler mutlaka Afrika'daki köklerini bulmalı ki bir araya gelebilelim. Nerede yaşarsanız yaşayın Afrikalısınız. Siyahsınız. Hep beraber daha büyük bir ırk oluşturalım ve güçlenerek küresel ekonomiyle mücadele edelim” diyor.

Kölelik sisteminin Amerika'da başlamasının 400'üncü yılı, birçok Afrika ülkesinde de beraberlik ve uzlaşı mesajlarıyla hatırlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG