Erişilebilirlik

Amerika'da Kızamık Kabusu


Amerika'da Kızamık Kabusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Salgın, dünyadaki dünyaca ünlü eğlence parkın Disneyland’da başladı. Amerika genelinde bir salgına yol açmasından endişe edilen bu ilk vakalar yeni yılla birlikte gündeme geldi.Uzmanlar, etkili aşılar sayesinde çocuk hastalıklarının bugün geçmişe oranla önemli ölçüde azaldığını hatırlatıyor

Amerikan hükümeti kısa bir süre önce, yeni aşıların geliştirilmesi amacıyla 1 milyar dolarlık bağış yapacağını açıkladı. Bu fon özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Washington her ne kadar küresel çapta hastalıkların önlenmesi için bu tür büyük bir bağış yapmaya hazırlansa da aşı konusu Amerika içinde hala tartışma konusu. Zira, Amerika’da birçok aile çocuklarının aşı olmasını istemiyor. Bunun sonucunda da California’nın güneyinde kızamık salgını tekrar ortaya çıktı. Son dönemde de Amerika genelinde en az 68 kişi kızamığa yakalandı.

Salgın, dünyadaki dünyaca ünlü eğlence parkın Disneyland’da başladı. Amerika genelinde bir salgına yol açmasından endişe edilen bu ilk vakalar yeni yılla birlikte gündeme geldi.

Kızamık çok çabuk yayılabilen bir hastalık. Bir çocuğun duyma ve görme duyularının yanı sıra beynine zarar verebilen hastalık ölüme de yol açabiliyor. Buna rağmen birçok Amerikalı ebeveyn, çocuklarının aşı olmasına karşı çıkıyor.

Ebeveynler, aşının otizme bile yol açabilecek yan etkilerinden endişeleniyor. Ancak, uzman doktor Martha Rivera, otizmle kızamık aşısı arasında herhangi bir bağ bulunmadığını söylüyor: “Aşının otizm riski taşımadığı kanıtlandı, bütün korkular boşuna.”

Bazı önde gelen salgın hastalık uzmanları, aşıların sadece tıbbi anlamda değil aynı zamanda hastalıkları önledikleri için ekonomik açıdan da faydaları bulunduğunu savunuyor. Dr. Antony Fauci, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte şöyle dedi: “Araştırma ve uygulamalara yapılan yatırımlara bakıldığında ve tıbbi yararları göz önüne alındığında, aşılar, en gözde yatırımlar listesinin başında gelir.”

Dr. Seth Berkley de aynı görüşte: “Aşılar bulunabilecek en etkili ve maliyeti en düşük müdahalelerden bir tanesi.”

Somali’de aşı kampanyaları sevinç gösterilerine dönüşüyor. 15 sene önce kurulan ve kısa adı GAVI olan Aşı İttifakı, bugüne kadar 500 milyon çocuğa aşı yaptıklarını ve böylece 6 milyondan fazla gencin hayatını kurtardıklarını söylüyor. Kuruluş, birkaç sene içerisinde de 300 milyon çocuğa daha aşı yapmayı hedefliyor.

Uzmanlar, etkili aşılar sayesinde çocuk hastalıklarının bugün geçmişe oranla önemli ölçüde azaldığını hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG