Erişilebilirlik

Amerika'da Kaçak Göçmen Sayısı Azalıyor


Amerika'da Kaçak Göçmen Sayısı Azalıyor
Amerika'da Kaçak Göçmen Sayısı Azalıyor

Las Vegas’ta Latinler’in gittiği bir kilisede, ekonomik sıkıntı içindeki halka bedava yiyecek dağıtılıyor.
Las Vegas’ta işsizlik oranı yüzde 15. Bu ülkedeki genel işsizlik oranından 5 puan daha fazla. Emlak sektörünün çöküşü önemli etkenlerden biri. İnşaat sektöründe çalışmak için gelen birçok göçmen işsiz kaldı. Kumarhanelerde çalışanlar da aynı kaderi paylaşıyor.

İşsizlik, en çok eyalet eyalet gezerek inşaat sektöründe çalışan kaçak göçmenleri etkiliyor. Ekonomi uzmanı Stephen Brown gelecekten umutlu değil. Gloria Hernandez bir çok göçmenin memleketlerine döndüğünü söylüyor:

Bir çok kişi Meksika’ya geri döndü. Biz kaçak olarak burayla gelenlere ve işsiz kaldıkları için zor durumda kalanlara yardım etmeye çalıştık. İşlerini, evlerini kaybedenler Meksika’ya dönüyor.


Pew Merkezi’ne göre Amerika’da kaçak göçmen sayısında düşüş yaşandı. 2007 yılında 12 milyon olan kaçak göçmen sayısında yaklaşık 1 milyon azalma oldu. Las Vegas’taki göçmen sayısı da 50 bin azaldı.

Merkezin yardımcı direktörü Mark Hugo Lopez inşaat sektöründeki iş kaybının birçoklarını gelmekten vazgeçirdiğini söylüyor:

Sınırlarda güvenlik kontrollarının arttırılması da etkili oldu. Bütün bunlar insanları Amerika’ya göçten vazgeçiriyor. Rakamlardaki düşüş de bundan. Ekonomik kriz de burada yaşayanları ülkelerine geri dönmeye zorluyor.

2009 yılında yaklaşık 400 bin kaçak göçmen sınırdışı edildi. Ciria Perez Meksika’da Göçmenler Derneği’nin başkanı. Perez bir çok Meksikalı ailenin bölündüğünü söylüyor:
Anne babalardan birinin Meksika’ya geri gönderildiği parçalanmış ailelerle karşılaşıyoruz. Geride kalan kişi işssizlikle ve çocuklarla uğraşıyor.

Fermin Ramirez Meksika hükümetine danışmanlık yapan bir grubun Las Vegas temsilcisi. Grubun adı Yurtdışındaki Meksikalılar Enstitüsü. Ramirez bir çok Meksikalı’nın kendi istekleriyle geri döndüğünü söylüyor:

Buraya gelmek yerine ülkemize geri gideceğiz çünkü orada ekonomik durumumuz daha iyi. Burada yasal belgelerimiz yok, işimiz yok. Meksika’ya gitsek daha iyi. Bir çok aile böyle düşünüyor.

Nevada Üniversitesi Hukuk Profesörü Sylvia Lazos, sıkıntıya düşen birçok kaçak göçmenin Amerika’da doğmuş çocukları için burada kalmak istediğini söylüyor. Lazos göçmenlik reformunun bir an önce çıkarılmasını istiyor:

Kaçak göçmen sayısında düşüş görsek de hala istikrarını koruyan birinci nesil Latin Amerikalı çocuklar var. Bu çocuklar bizden ilgi bekliyor. Böylelikle Amerika’da başarılı olmalarını sağlayacak fırsatlar yakalamaları mümkün olacak.
Uzmanlar Meksika ekonomisinin Amerikan ekonomisine bağlı olduğunu ve iki ülkenin de ekonomilerinin kalkınmasını beklediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG