Erişilebilirlik

Amerika'da İstihdam Piyasasında İyi Haber


Amerika'da İstihdam Piyasasında İyi Haber
Amerika'da İstihdam Piyasasında İyi Haber

Amerika’da geçen ay yaklaşık çeyrek milyon kişiye istihdam sağlandığı ve işsizlik oranının yüzde 8,3’e gerileyerek son üç yılın en düşük seviyesine çekildiği bildirildi.

Çalışma Bakanlığı’nın aylık raporunda geçen ay 243 bin kişiye istihdam sağlandığı bildirildi. Aralık ayında da 200 bin kişiye istihdam sağlanmıştı. Ocak ayında istihdam edilen kişilerin sayısı, son dokuz ayın en büyüğü ve tahminlerinin üzerinde.

Uzmanlar ayrıca Çalışma Bakanlığı’nın raporunun, Amerika’da ekonomik büyümenin aslında düşünüldüğü kadar da yavaş olmadığına işaret ettiğini belirtiyor.

Yatırımcılarsa yeni istihdam verilerine olumlu tepki verdi. Haberlerin ardından New York borsasında yüzde birin üzerinde bir hareketlilik gözlendi.

İstihdam raporu ve işsizlik oranı, Amerikan ekonomisinin en önemli iki barometresi olarak görülüyor. Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ülkenin yetmiş yıldan bu yana yaşadığı en büyük ekonomik krizden toparlanma sürecinin çok yavaş ilerlediğini belirtmiş ve bu yıl ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 2,7 olarak vermişti.

Aralık ayında işsizlik oranı yüzde 8 buçuğa gerilemişti. İşsizlik oranındaki istikrarlı düşüşün Başkan Barack Obama’nın bu yıl ikinci kez seçilme şansını da arttırabileceği bildiriliyor. Ancak Obama’nın Cumhuriyetçi rakipleri, Başkan’ı sürekli ekonomik politikalarından dolayı sert bir şekilde eleştiriyor. Cumhuriyetçi adaylar, yönetimin özellikle özel sektör üzerindeki denetimi sıkı tutmasından şikayetçi.

Avrupa, Çin ve Hindistan ekonomilerinde durgunluk yaşanırken Amerikan istihdam piyasalarından arka arkaya beş aydır iyi haberler alınıyor.

XS
SM
MD
LG