Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik Oranı %7’ye Düştü


Cuma günü açıklanan resmi rakamlara göre, Kasım ayında 203 bin kişiye yeni istihdam alanı açıldı, bu nedenle de işsizlik oranı, son beş yılın en düşük seviyesine inerek, %7’ye düştü

Amerika’da işsizlik oranı, son beş yılın en düşük seviyesine inerek, %7’ye düştü.
Cuma günü açıklanan resmi rakamlara göre, Kasım ayında 203 bin kişiye yeni istihdam alanı açıldı. Ekonomistler geçen ay için daha düşük bir rakam bekliyorlardı. İstihdamın artması, 2008 yılında büyük bir krize giren ekonominin istikrarlı biçimde büyümeye devam ettiğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Ekim ayında işsizlik oranı %7,3 düzeyindeydi. Kasım ayındaki düzelme nakliyat, depolama, sağlık ve imalat sektörlerinde hissedildi. Ayrıca, Ekim ayının istihdam rakamlarını olumsuz etkileyen kamu çalışanlarının ücretsiz zorunlu izne çıkarılması uygulaması da sona erdi.

Çalışma Bakanlığı’nın son verilerine göre halen 10 milyon 900 bin kişi işsiz. New York’taki Hofstra Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Patrick Socci, önümüzdeki aylarda, istihdam piyasasındaki düzelmenin devam edeceğine inandığını söyledi. Socci, önümüzdeki dönemde, her ay, istihdam piyasasında 200 bin yeni iş sahası açılacağını söyledi.

Ancak Socci, önümüzdeki dönemde, politikacılar denk bütçe ve kamu borçlarının azaltılması konularında kesin çözümler üretemezlerse işsizliğin yeniden artacağı uyarısında da bulundu.

Amerika Merkez Bankası (FED), aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarıyla faiz oranlarını düşük tutarak yatırımları canlı tutmayı ve işsizliği %6’lara indirmeyi amaçlıyor.
FED yetkilileri, aylar önce, ekonomideki düzelme devam ederse, varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceklerinin işaretini vermişlerdi. Ancak şu ana kadar alımlar azaltılmadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG