Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik Geriledi Ama Maaşlarda Artış Yok


ABD’de İşsizlik Rakamlarında Yeni Rekor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

261 bin yeni istihdam Amerika ekonomisi için Ekim ayında sağlam bir toparlanma oldu. Bu sayede işsizlik oranı yüzde 4,1’e geriledi ki bu son 17 yılın en düşük işsizlik oranı oldu.

Buna rağmen Amerikalı çalışanlar, maaşlarında herhangi bir artış görmüyor.

Ard arda gelen kasırga felaketlerinden sonra Amerikalı işverenler Ekim ayında yeniden işlerini büyütmeye ve işçi almaya başladı. 261 bin yeni istihdam yaratıldı.

PNC Finansal Hizmetler’den Gus Faucher’a göre bazı sektörler güçlü kalmaya devam edecek. Faucher, “Kasırgalar sonrası yeniden inşa süreciyle inşaat sektörü, profesyonel hizmetler, eğitim ve sağlık hizmetleri güçlü kalmaya devam edecek. Restoran sektöründe de bir toparlanma görüyoruz. Bu sektörde Ekim ayında tekrar şiddetli fırtınaların geri gelmesi nedeniyle iş kaybı olmuştu. Ancak şu an gayet iyi bir toparlanma var” diyor.

Ancak Eylül ayında 12 cent artan ortalama saat ücretleri daralan işgücüne rağmen geçen ay 1 cent geriledi.

Faucher, “Maaşlar genel olarak Ekim ayında aynı kaldı. Yaşanan fırtınaların çeşitli sektörler üzerinde farklı etkileri oldu ama genel olarak maaş artışı getirmemesi üzücü. Piyasadaki işgücü ihtiyacının artmaya devam etmesiyle birlikte şirketler çalışan bulma açısından zorlanmaya başlayacak. Bunun ücretleri arttırdığını göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Amerikan Genel Sözleşmeli Çalışanlar Birliği’ne göre de inşaat sektöründe çalışan sıkıntısı yaşanması da bunun kanıtı.

İşsizlik rakamı yüzde 4,1’e gerilerken Moody’s ekonomisti Ryan Sweet, daralan işgücü piyasasının Amerika ekonomisinin gelecekteki büyümesi açısından tehlike arz ettiğini söylüyor.

Sweet, “İşgücünün artması için daha fazla göçmene ihtiyacınız var, daha az değil. Trump yönetimi göçü arttırmak istemiyor gibi görünüyor. Gayrı safi milli hasıladaki büyümenin artan işgücünden geleceğini sanmıyorum o daha çok verimlilik artışından gelmek zorunda kalacak gibi duruyor” diyor.

Ancak bu uzun vadeli bir kaygı. Amerikan ekonomisi yılda yüzde 3’ün üzerinde bir hızla büyüyor. İşsizlik 2000 yılından bu yana en düşük seviyede. Ve tüketici güveni 17 yılın en yüksek düzeyine ulaşmış durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG