Erişilebilirlik

Amerika'da İşsizlerin Umudu Giderek Azalıyor


Mali krizin patlak vermesinden beş yıl sonra birçok gösterge, Amerikan ekonomisinin iyileşmeye başladığına işaret ediyor. Gayri Safi Milli Hasıla son iki yıldır en hızlı büyüme seviyesine erişti. İşsizlik oranı da kriz öncesi seviyeye geriledi. Ancak bu iyi haberlere rağmen işsiz Amerikalılar için 2014, son derece zor geçecek bir yıl olabilir.
Kathy Biscotti, yılın son günü oldukça umutsuzdu:

“51 yaşındayım, Baltimore’de doğdum, büyüdüm. Babam sıhhi tesisatçı, annem de hemşireydi. Hayatta elde ettiğim herşey için çok çalıştım.”

Sekreterlik yapan Kath, altı ay önce işini kaybetmiş ve son işsizlik ödeneğini 31 Aralık’ta almış: “332 dolar aldım. Ne yapmam gerektiğine karar vermem lazım. Parayı ev sahibime verirsem elimde hiçbir şey kalmayacak.”

Kathy Biscotti, aynı durumda olan 1 milyon 300 bin Amerikalı’dan biri. Kongre, işsizlik ödeneklerinin 28 Aralık’ta kesilmesine karar vermişti. Muhafazakar siyasetçilere göre ödeneklerin 26 haftadan sonra uzatılması, işsizleri iş aramaktan vazgeçmeye itiyor.

Bu siyasetçilerden biri de Cumhuriyetçi Rand Paul: “Ödenek süresini uzatırsanız bu kişilere haksızlık edersiniz.”

Ancak işsiz haklarını koruyanlara göre bu doğru değil. Ulusal Çalışma Hukuku Projesi Dörektörü Christine Owens’a göre, ödenek alan dört milyon Amerikalı’nın çoğu çalışmak istiyor: “İşsizlik ödeneği alanlar, bütün gün evde televizyon karşısında oturup Noel kurabiyesi yiyen kişiler değil. Çoğu, bütün gün iş aramayı kendilerine iş edinmiş durumda.”

Biscotti, haftada ortalama 20 işe başvuruyor: “Dün bir iş başvurusu yaptım. Bu işe tam 865 kişi başvurmuş.”

Biscotti, ödenekler kesildiğinde evini kaybetmekten, mutfak masrafına ve iş görüşmelerine gitmek için otobüs biletine para çıkaramamaktan korkuyor:
Yeni yıl dileğiyse iş bulmak: “Umarım 2014’te şansım yaver gider ve iş bulurum. Ama umutsuzum, cesaretsizim ve halimden utanıyorum.”

Kongre, işsizlik ödeneklerinin süresini şimdiye kadar 11 kez uzattı. Başkan Obama, yeni dönem çalışmalarına başlayacak olan Kongre’nin bu süreyi tekrar uzatması gerektiğini söylüyor: “Biz zor zamanlarda birbirimizi yarı yolsa bırakan bir ülke değiliz.”

Ekonominin düzelmeye başlamasıyla işsizlik ödeneklerinin süresinin uzatılmasını savunanlar da destek kaybediyor. Ancak yine de 27 hafta ya da daha uzun süredir işsiz olanların sayısı hala rekor seviyede. Bu kişiler, tüm işsizlerin yüzde 40’ını oluşturuyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG