Erişilebilirlik

Amerika’da Şişmanlık Ulusal Krize Dönüşüyor


Amerika’da Şişmanlık Ulusal Krize Dönüşüyor
Amerika’da Şişmanlık Ulusal Krize Dönüşüyor

Sonuçları yeni yayınlanan bir araştırmaya göre Amerikalılar arasında aşırı şişmanlık hızla artıyor.

Sonuçları yeni yayınlanan bir araştırmaya göre Amerikalılar arasında aşırı şişmanlık hızla artıyor. Yeni veriler Amerika’nın 12 eyaletinde nüfusun üçte birinin obez olduğunu gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi belirlemek için özel bir formül kullanıyor. Bu formülde şişmanlık sadece kiloyla değil bireyin ağırlığı, boyu ve vücudundaki yağ dağılımı arasındaki denge ve oran dikkate alınarak hesap ediliyor.

Amerikan Sağlık Vakfıyla Robert Wood Johnson Vakfı tarafından yapılan ortak araştırma 2009–2010 yılları arasında Amerika’nın 16 eyaletinde obezitenin arttığını kanıtlıyor. Raporda, aşırı şişmanlık sorununa en çok Amerika’nın güney eyaletlerinde rastlandığı, obezitenin en yaygın olduğu 10 eyaletten dokuzunun güneyde bulunduğu vurgulanıyor.

Raporda, obez eyalet listesinin en altında bulunan Colorado’da da bile her beş kişiden birinin aşırı şişman olduğu ve şeker ve kalp hastalığı riski taşıdığı yazılı.

Hem kilo vermek hem de egzersiz yapmak isteyen Amerikalıların en sevdiği yöntemlerden biri ZUMBA dansı.



Amerikan Sağlık Vakfı başkanı Doktor Jeff Levi, araştırma sonuçlarının kaygı verici olduğunu; aşırı şişmanlığın yayılmasıyla Amerika’da sağlık masraflarının da artmasına neden olabileceğini kaydetti.

Araştırmada, beyazlara oranlara siyah ve Latin Amerikalılar arasında aşırı şişmanlığın daha yaygın olduğu belirlenirken daha az eğitimliler arasında kilo sorunun daha yaygın olduğu tespit edildi.

Araştırmanın ortaya çıkardığı başka bir gerçek ise eğitim düzeyiyle şişmanlık arasındaki ilişki. Veriler ortaokul mezunu Amerikalılar arasında obezite oranının yüzde 33, iki veya 4 yıllık üniversite mezunları arasında ise bu oranın 22 olduğunu gösteriyor.

Bir süre önce Hollanda'da yapılan bir araştırma obezler ve sigara içenlerin sağlık sistemi açısından daha ekonomik olduğunu ortaya koymuştu.

Nedeni ise aşırı şişmanlarla sigara içenler genel nüfusa kıyasla çok daha az yaşadığı için sağlık sistemine fazla mali yük oluşturmamaları.

Amerika'nın ünlü "Kalb Krizi Lokantası" da bunu doğruluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG