Erişilebilirlik

Amerika’da İlk Ücretli Doğum İzni


California eyaletindeki San Francisco kenti, Amerika’da çalışan kadınlara tam ücretli doğum iznini kabul eden yasayı onayladı. Böylece San Fransisco Amerika’da kadınlara ücretli doğum izni hakkı tanıyan ilk kent oldu.

Kent yönetiminin Salı günü onayladığı yasa uyarınca artık işverenler, kentte çalışan yeni anne ve babalara 6 haftalık tam maaşlı doğum izni vermek zorunda.

Bundan önce California eyalet yasalarına göre işverenler, doğum izni alan çalışanlara maaşlarının yalnızca yüzde 55’ini vermekle yükümlüydü. Yeni yasayı savunanlar bunun, kentteki yüksek yaşam masraflarını karşılamaya yetmeyeceğini söylüyordu. San Francisco, Amerika’nın en pahalı kentlerinden biri.

Kentte yaşam masrafları hızla artarken, San Francisco çalışanların sosyal yardım hakları konusunda da öncü olmayı sürdürüyor. Kent, 2006 yılında Amerika’da başka bir ilke imza atarak ücretli hastalık iznini zorunlu hale getirmişti. 2014’te ise asgari ücret saat başına 15 dolara çıkarıldı. Bundan sonra California, 15 dolarlık asgari ücreti tüm eyalete yaydı.

Doğum izni başkanlık seçim sürecinde de birçok aday adayının gündeme getirdiği bir konu. Amerika, gelişmiş ülkeler arasında tam ücretli doğum izni hakkını işverenler için zorunlu kılmayan tek sanayileşmiş ülke.

Yeni haklar, Silikon Vadisi’ndeki büyük teknoloji şirketlerini fazla etkilemese de küçük şirketlerin şartlarını zorluyor. Ancak yeni uygulama, 20 ile 34 arası sayıda çalışana sahip şirketler için 2018 yılı Ocak ayında, 35 ile 49 çalışana sahip şirketler içinse 2017 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girerek uyum sağlamalarına zaman tanıyor. Daha büyük şirketlerse doğum iznini 2017 yılı Ocak ayında uygulamaya başlamak zorunda.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG