Erişilebilirlik

Amerika'da Hurda Metal İsrafı


Amerika'da Hurda Metal İsrafı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Amerikan Çevre Koruma Bakanlığı’na göre ülkede her yıl 14,8 milyon ton hurda metal çöp olarak gömülüyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri paslanmaz metallerin ayrışımını yapmanın zorluğu. Utah Üniversitesi’ndeki uzmanlar, bu soruna çözüm bulduklarını açıkladı

Metalleri geri dönüştürmek, doğal kaynak olarak çıkarmaktan çok daha ucuz. Ancak eski arabaları, ev aletlerini ya da sanayi makinalarını parçalamak farklı metal parçalarının karışmasına neden oluyor.

Demir ve çelik, güçlü mıknatıslar sayesinde kolaylıkla ayırt edilebilirken, bakır, alüminyum ve titanyum ya çöp olarak gömülüyor ya da elle ayrıştırılmak üzere işçiliğin ucuz olduğu ülkelere gönderiliyor.

Utah Üniversitesi’ndeki uzmanlar, hafif metalleri etkili bir şekilde ayırt edebilecek mekanik bir yöntem geliştirdiklerini belirtiyor.

Üniversiteyle ortak çalışan teknoloji firmasının temsilcisi Don Eggert, sistemin mıknatıs tekniğine bağlı olduğunu belirtiyor:

“Metaller paslanmaz olsa bile mıknatıstan etkilenmiyor ancak mıknatıs metalde bir elektrik akım oluşmasına neden oluyor, bu akım da manyetik alanla etkileşerek ayrışımın yapılmasını sağlıyor.”

Eggert, manyetik alandaki hızlı değişikliklerin farklı metallerin farklı şekilde ayrıştırılmasına yardımcı olduğunu söylüyor:

“Alüminyum ve bakırı ayrıştırmak istersek doğru frekansı hedefliyoruz. Bu sayede alüminyumu bakırdan ayırmak kolaylaşıyor. Bakır doğrudan aşağıya düşerken alüminyum kalıyor.”

Eggert, farklı metalleri ayrıştırmak için geliştirilen teknolojilerden biri olan bu yöntemin maliyetinin çok daha düşük olduğunu belirtiyor:

“Hesaplarımızda teknolojinin maliyetinin ne kadar sürede kendini ödeyebileceğine baktık. Bu da bir yıldan az bir süreye denk geliyor.”

Şimdilik ayrışım işlemi küçük ölçeklerde yapılıyor. Uzmanlar daha büyük parçalar için daha büyük mıknatıslar tasarlama aşamasındalar. Hedef, bu yıl içerisinde bir hurda ayrışım fabrikasında yeni teknolojiyi kurarak, testlere başlamak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG