Erişilebilirlik

Amerikan Hükümeti'nden Yeni Beslenme Kılavuzu


Amerikan Hükümeti'nden Yeni Beslenme Kılavuzu
Amerikan Hükümeti'nden Yeni Beslenme Kılavuzu

Şişmanlık ve obezitenin adeta salgın hastalık haline geldiği Amerika’da hükümet yeni beslenme kılavuzu açıkladı. Kılavuz, tuz, şeker ve yağlı et tüketiminin azaltılması ve daha fazla balık ve tahıl ürünü tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü obezitenin dünya çapında bir sorun olduğunu bildirirken, beslenme uzmanları bu rehberde yer alan önerilerin, kültürler ve dinler arası farklılıkları yansıtacak şekilde hazırlandığını belirtiyor.

Obezitenin en büyük nedeni Batı’nın beslenme alışkanlıkları. Patates kızartması, kırmızı et ve işlenmiş gıdalar tüketmek ve egzersiz yapmamak dünya çapında bir buçuk milyar kişinin hızla kilo almasına neden oldu.

George Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Dekanı Doktor Lynn Goldman’a göre, aşırı miktarda tuz ve yağ tüketimi küresel bir sorun: “Yeni rehber, eski beslenme alışkanlıklarına geri dönme çağrısı. Umarız tam tahıl ürünleri, sebze, meyve gibi daha sağlıklı seçeneklere yer verilmesi önerisi tüm dünyada benimsenir ve herkes hem spor hem de sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinir.”

Amerikan Hükümeti, bu kılavuzu her 5 yılda bir yayınlıyor. Kılavuz, öğrenciler için daha sağlıklı öğle yemeği menüleri, yoksullar içinse gıda yardım programları oluşturulmasına katkıda bulunuyor.

Washington’daki Beslenme Politikaları Merkezi’nden Robert Post’a göre, kamuoyunun bu kılavuzdan alması gereken mesaj çok açık. İyi gıdaları daha çok, kötüleriyse daha az tüketmek gerekiyor: ”Besin değeri yüksek gıdaları daha çok tüketmek gerekiyor. Bu gıdalar sebzeler, tam tahıllar, meyveler, düşük yağlı ya da yağsız süt ve süt ürünleri.”

Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılında 2 milyar kişinin şişman, 700 milyon kişininse obez olarak tanımlanacağını tahmin ediyor. Bu rakamlar son derece yüksek.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 5 yaşın altındaki 20 milyon çocuk şişman. Sağlık standartları, şişmanlığı, kişinin beden kitle endeksinin 25’in, obeziteyiyse 30’un üzerinde olması olarak tanımlıyor.

Uzmanlara göre şişman ya da obez kişiler ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, romatizma ve bazı kanser türleri bu sorunların bazıları. Yüksek tansiyonu olanlarınsa günlük tuz tüketimi bin 500 miligramı aşmamalı.

Robert Post’a göre, beslenme kılavuzu, damak tadı farklı etnik mutfaklara alışık olan Amerikalılar’ın zevkini de yansıtıyor: ”Beslenmede esneklik gerekli. Broşür, farklı kalori düzeylerindeki beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlandı. Seçeneklerin çoğu başka ülkelerin beslenme alışkanlıklarını da yansıtıyor. Tavsiyeler başka kültürlere de uyarlanabilir.”

Uzmanlar beslenmeye ilişkin en iyi bilgileri halkın hizmetine sunduklarına inanıyor. Ancak doğru beslenerek, kilo vererek, egzersiz yaparak sağlıklı yaşamak, kişinin kendi çabalarına kalıyor.

XS
SM
MD
LG