Erişilebilirlik

Amerika'da Gözler Noel Alışverişinde


Amerika'da Noel alışverişi perakendeciler için büyük önem taşıyor.
Amerika'da Noel alışverişi perakendeciler için büyük önem taşıyor.

Amerika’daki perakendeciler ekonomik zorluklar nedeniyle önümüzdeki Noel alışveriş sezonundan pek umutlu görünmüyor.

Amerika’da Kasım ve Aralık ayları, özellikle perakende sektörü açısından kritik bir öneme sahip. Birçok şirket bu iki ay içerisinde zararlarını kapatabiliyor veya karlarını daha da artırıyor. Bu yüzden de birçok şirket tüketicilerin ilgisini çekebilmek için her türlü çabayı gösteriyor.

Amerika’da tüketiciler genellikle yılın son iki ayında elektronik eşyadan oyuncağa kadar birçok ürünü kendileri ve yakınları için hediye olarak alıyor.

Noel alışverişi, Kasım ayının dördüncü Perşembesi kutlanan Şükran Günü’nden bir gün sonra başlıyor.

PriceGrabber.com adlı şirketin başkanı Steve Krenzer, tüketicilerin her hareketini yakından takip ediyor: “Şükran Günü’nün ertesi günü Kara Cuma diye bilinir. Bugünde perakendeciler zararlarını kapatıp kara geçerler, yani bilançoda kırmızıyla gösterilen zarar, kara geçince, siyahla belirtilmeye başlanır.”

Dükkan sahipleri bu alışverişten kendilerine düşen payı artırmak için Şükran Günü geceyarısı kapılarını müşterilerine açıyor.

Bazı perakendeciler de ürün fiyatlarında büyük indirimler yapıyor. Bazıları da satış vergilerini veya nakliyat masraflarını müşterileri adına ödüyor.

Ulusal Perakendeciler Birliği’nden Ellen Davis, “Bu yıl herkes açıkçası ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Satışların %2,8 oranında artmasını bekliyoruz. Bu son 10 yılın ortalamasının üstünde. Ama geçen yılki kadar bir büyüme olmayabilir,” diyor.

Perakendeciler, satışların artmasını beklese de bazı ekonomik göstergeler farklı sinyaller veriyor. Amerika’ya gelen konteynır gemilerinin sayısında düşüş var, bu da ithalatın azaldığı anlamına geliyor. Dizel satışları artmış durumda bu da ülke içinde mal nakliyatının arttığını gösteriyor.

Herkes alışveriş yapmasa da alışveriş merkezlerinde büyük kalabalıklar bekleniyor. Mall of America Alışveriş Merkezi Başkanı Dan Jasper da bu görüşte: “Biz Amerika’nın en büyük alışveriş merkeziyiz ve iyi bir yıl geçirdik, bunun da devamını umuyoruz.”

Merkezi Minnesota eyaletinin Bloomington kentinde bulunan Mall of America 12 bin kişiyi istihdam ediyor. Milyonlarca kişiye hizmet veriyor.

Amerikan ekonomisinin %70’ini tüketim harcamaları oluşturduğundan, uzmanlar bu sektörün hareketlerini yakından takip ediyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG