Erişilebilirlik

Amerika’da Gönüllülerden Geleneksel Nehir Temizliği


Amerika’da Gönüllülerden Geleneksel Nehir Temizliği
Amerika’da Gönüllülerden Geleneksel Nehir Temizliği

Her yıl bahar mevsimi başlangıcında onbinlerce gönüllü, dört eyaletten geçen Potomac Nehri kıyısında temizlik yapar. Parkları, ormanları ve nehrin kolları olan küçük ırmakları temizleyen gönüllüler, yüzlerce tonluk çöpü, Potomac nehrine dökülmeden toplayarak büyük bir kirlenmeyi engellemiş olur. Potomac nehri başkent Washington dahil olmak üzere, içinden geçtiği hemen hemen bütün kentlerde, halkın ana içme suyu kaynağı.

Sue Beffel Colvin Run parkındaki temizlik operasyonlarının lideri. Virginia'daki bu park Potomac nehri kıyısındaki 428 alandan sadece biri. Nehir Washington DC'den geçip, Atlas okyanusunda bulunan Chesapeake körfezinden okyanusa karışıyor. Nehir kıyısında temizlenecek çok miktarda çöp mevcut. Bunlar arasında araba lastikleri, plastik şişeler, bira kutuları da var.

Beffel bu geleneksel temizlik faaliyetlerine on yıldır katılıyor. Beffel, “Gerçekten ilgimi çekecek bir çalışma arıyordum. Oturduğum yerin kalitesi, içtiğim suyun temizliği, hava benim için çok önemli,” diyor.

Potomac Nehri Su Havzası Temizliği 23 yıl önce başladı. Alice Ferguson Vakfı yıllık faaliyetin düzenleyicisi. Vakıf Başkanı Michael Herman anlatıyor: “Önemli noktalardan biri bu havzada 5 milyon kişinin yaşıyor olması. 4 milyon kişinin içme suyu buradan geliyor. Nehri temiz tutmazsak burada yaşayan halkın yüzde 80'inin içtiği su kirlenecek demektir.”

Herman geçen yıl temizlik çalışmalarına 14 binden fazla gönüllünün katıldığını anlatıyor. Bu yıl bu sayının daha da fazla olduğu tahmin ediliyor.

9 yaşındaki izci Galen Gibbons gönüllülerden biri. Gibbons Boiling Brook parkında beş yıldır bu faaliyete katılıyor. Gibbons, “Çevreyi temizlemem gerekiyor. Herkes için daha güzel bir ortam yaratmak zorundayız,” diyor.

Gönüllülerden Cindy Foster kendi katkısının da fark yarattığını söylüyor: “Az da olsa bir çok insan bir araya gelince etkisi çok büyük oluyor.”

Yıllardır devam eden temizlik faaliyetlerinde 3 milyon tondan fazla çöp toplandı. Temizleme çalışmalarını düzenleyenler amaçlarının Potomac nehrini 2013’e kadar çöpten tamamen arındırmak olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG