Erişilebilirlik

Amerika'da Göçmenlik Yasası Yine Gündemde


Amerika Anayasa Mahkemesi, Arizona eyaletinde polislere kişilerin göçmenlik statüsünü kontrol etme yetkisi tanıyan yasayı yeniden gözden geçiriyor. Arizona eyaletinin attığı adım, göçmenlik yasalarını hem eyalet hem de federal düzeyde yeniden gündeme taşıdı.

Alhassanne Foungounou YouTube’da gitar çalıp özgürlük şarkıları söylüyor. Yaptığı protest müzik Nijer hükümetinin hoşuna gitmeyince Amerika’ya sığınma başvurusu yapan Foungounou, Arizona eyaletinin geçirdiği sıkı göçmenlik yasası nedeniyle tutuklanmanın eşiğine geldikten sonra Nijer’e geri döndü: ”Amerika’yı seviyorum ama Arizona’daki yasa iyi değil. Satıcı bana kimliğimi sordu, ben de çalışma iznimi gösterdim. Hemen polis geldi. Sanki birini öldürmüşüm gibi davrandı.”

Meksika sınırındaki Arizona’nın valisi Jan Brewer ortamı son derece rahatsızlık verici hale getirerek kaçakların kendi rızalarıyla Arizona’yı terk etmesini sağlamak istiyordu. Yasa, göçmenlerin kimliklerini sürekli yanlarında taşımalarını, aksi takdirde tutuklanmalarını öngörüyor. Yasa ayrıca polislere, kişinin yasal statüsünden şüphe ederlerse kimlik kontrolu yapma yetkisi veriyor.

Arizona’daki 460 bin kaçağın yol açtığı sıkıntılara son vermeyi amaçlayan yasanın kaderi, şimdi Anayasa Mahkemesi’nin elinde.

Alman eşi 42 yıl önce yasal yollardan Amerikan vatandaşı olan Michael McLaughlin, Arizona’daki yasanın yürürlükte kalması gerektiğini savunuyor: ”Amerika’da 8 milyon kaçak yaşıyor. Bunların 7 milyonu tarım dışındaki işlerde çalışıyor. 22 milyon Amerikan vatandaşı da iş arıyor.”

Anayasa Mahkemesi yasayı onaylarsa diğer eyaletler de Arizona’nın izinden gidebilir. Kristina Campbell District of Columbia Üniversitesi’nde hukuk profesörü: ”Farklı eyaletlerden oluşan tek bir ulus olduğumuz gerçeğini göz önünde bulundurursak bu yasa epey baş ağrıtabilir. Federal düzeyde de aynı yasalar zaten var. Bazı konularda eyaletlere istedikleri herşeyi yapabilme yetkisi vermek ciddi bir sorun haline gelebilir.”

Ulusal Göçmenlik Forumu’ndan Ali Nurani yasaya karşı çıkıyor, ancak göçmenlik konusunun mutlaka masaya yatırılması gerektiğini söylüyor: ”Bir an önce harekete geçmemiz ve bu sorunu çözmemiz gerekiyor. İster Arizona olsun ister Alabama, kötü bir göçmenlik sistemimiz olduğu için hepimiz kaybediyoruz.”

Anayasa Mahkemesi’nin kararını Haziran ayında vermesi bekleniyor.


XS
SM
MD
LG