Erişilebilirlik

'Amerika’da Gençliği Belirsiz Bir Gelecek Bekliyor'


'Amerika’da Gençliği Belirsiz Bir Gelecek Bekliyor'
'Amerika’da Gençliği Belirsiz Bir Gelecek Bekliyor'

Amerika’da iş piyasası toparlanmaya başladığı yolunda sinyaller veriyor, ancak iş arayan çok sayıda genç için ekonomik düzelme hala çok yavaş ilerliyor. Amerika’da işsizlik oranı son iki yılın en düşük seviyesine gerilese de yeni bir araştırma 16-24 yaş arası gençlerin iş bulma şansının çok düşük olduğunu gösteriyor.

Amerika’da gençliği belirsiz bir gelecek bekliyor. Ekonomi yavaş da olsa düzelmekle birlikte Ekonomi Politikaları Enstitüsü’nden iktisatçı Heidi Shierholz, gençlerin henüz bundan yararlanamadığını söylüyor: ”Son 70 yıldır gençlerin durumu hiç bu kadar kötü olmamıştı. Büyük Buhran’dan bu yana işsizlik oranının bu kadar yükseldiğini görmedik.”

Shierholz’a göre, gençler arasındaki işsizlik oranı ulusal ortalamanın iki katı ve 2011 mezunlarının daha rekabetçi olması gerekecek: ”Üniversiteden bu yıl mezun olacaklar geçen yılın, hatta bir önceki yılın mezunlarıyla da rekabet etmek zorunda kalacak. İşsizlik oranı birkaç yıl önce de çok yüksekti. O nedenle gençlerin işe girmek için çok daha fazla rekabetçi olması gerekiyor.”

George Washington Üniversitesi’nden hukuk öğrencisi Elliot Reaven, meslek seçiminden memnun olduğunu, ancak birçok öğrenci gibi kaygılandığını söylüyor: ”Ben iyimserim, ekonominin düzelmesi için çaba harcanıyor, ancak birçok öğrencinin cesareti kırılmış durumda. Ben de aynı duygular içindeyim.”

Kimya öğrencisi Dan Foreman, başlangıç seviyesindeki az sayıda iş için daha deneyimli adaylarla rekabet etmek yerine ekonomi düzelinceye kadar beklemeyi tercih ediyor: ”İş piyasasının durumu çok parlak değil. Ben de doktora yapıp pazarlaması daha kolay bir diploma almak istiyorum.”

Ancak devir değişti. George Washington Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Profesör Ayman Tarabishy, üniversite derecesinin artık pazarlanabilir beceriler kadar önemli olmadığını söylüyor: ”Sadece şu ya da bu okuldan mezun olduğunuz, ortalamanız artık eskisi gibi önemli değil. İşverenler artık şu anda ne gibi becerileriniz olduğuna bakıyor. Nasıl bir etki yaratabilirsiniz? Bilgi seviyeniz nedir? Bunlar önemli.”

Gazetecilik öğrencisi Nicole Mann gelecek yıl mezun olacak. Mann’a göre öğrenciler amaçlarından vazgeçmemeli ama aynı zamanda esnek de olmalı: ”İsteklerimin dışında bir iş teklifi gelse de kabul ederim. Böyle bir işten mümkün olabiliğince yararlanmaya bakarım çünkü beklenmedik işleri öğrenmek yararlı olabilir.”

Profesör Ayman Tarabishy, ”Hükümet, aileler, işverenler, gençler, kısacası herkes için bunun bir alarm zili olduğunu düşünüyorum. Artık işler eskisi gibi değil. Herşey değişiyor, oyuna yeni kurallar ekleniyor. Gençlerin bunları çok kısa sürede öğrenmesi gerekli” diyor.

Ekonomi Politikaları Enstitüsü’ne göre en kötüsü, genç çalışanların güvenecekleri bir tasarrufları olmaması.

Shierholz, yeni mezun olan ve iş bulamayan gençlerin çoğunun işsizlik sigortası da alamayacağını söylüyor:”Başka hiçbir güvencesi olmayan gençler için iş piyasası adeta ayaklarının altından kayıp gidiyor. Bu gençler ailelerinden ve arkadaşlarından yardım almak zorunda kalıyor, ama yardım aldıkları kişiler de zaten ekonomik sıkıntı çekiyor.”

Shierholz, istihdamın büyümesiyle ilgili son altı aylık rakamların normal nüfus büyümesine ayak uydurduğunu, bunun da iyi bir haber olduğunu söylüyor. Uzmanın en büyük kaygısı, Amerika’nın giderek artan dış borcunu azaltmak için istihdamdan vazgeçmeyi göze alacak siyasi ortamın uzun sürmesi.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG