Erişilebilirlik

Amerika'da Gelir Uçurumu Büyüyor


Amerika'da Gelir Uçurumu Büyüyor
Amerika'da Gelir Uçurumu Büyüyor

Amerika Nüfus Dairesi’nin son verilerine göre Amerika’da zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumu beklenenden fazla büyüdü. Bu uçurumun toplum üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden kaygı duyuluyor.

Nüfus Dairesi’nin yayınladığı son verilere göre Amerika’da yoksulların sayısı neredeyse 50 yıldır en üst düzeyde. Daire, son yıllarda zenginle fakir arasındaki uçurumun da büyüdüğünü ve 2009’dan sonra en kötü seviyeye ulaştığını belirtiyor.

Ekonomistler, ekonomik durgunluğun yoksulluğun artmasındaki temel neden olduğu görüşünde. Ulusal Hukuk ve Ekonomik Adalet Merkezi Başkanı Henry Freedman, orta sınıfın da yıprandığını söylüyor.

Freedman, “İnsanların fabrikalarda yapabileceği işler azaldı. Diğer ofis işlerinde de teknoloji, çalışanların yerini aldı” diyor.

New York Üniversitesi’nden Robert Hawkins özellikle zor durumdaki yoksul sınıfın zenginlerin elindeki fırsatlardan mahrum olduğunu düşünüyor:

"Ellerinde fırsat olmayan kişiler söz konusu. Bu insanlar eğitim alamadıkları için iş de bulamıyorlar."

Hawkins, zaten yoksullaşan halkın arkadaş ve dost çevresiyle bir yere varamadığını çünkü bu kesimin de onlara bir fırsat sunamadığını söylüyor. Buna, yoksul kesimdeki genç yaşta hamilelik, kronik hastalıklar ve erken ölümler de eklenince tablo daha da kötüleşiyor.

Henry Freedman, giderek artan gelir uçurumunun toplum kavramının kaybolmasına ve iki farklı kesim oluşmasına yol açabileceğini söylüyor.

Freedman, “Bir yanda hayatta kalmaya çalışanlar, diğer yandaysa kaynaklarını toplumdan uzak tutan, topluma katılmayan kişiler göreceğiz” diyor.

Robert Hawkins, bu erozyonun bugüne kadar öğretmenlik, hakimlik, avukatlık, doktorluk ya da hemşirelik yapan orta sınıfı da vuracağına ve zenginlere verdikleri hizmetleri de etkileyeceğine dikkati çekiyor.

Hawkins, zenginlerin siyasi etkilerinin giderek artmasına karşılık yoksulların sistemin tüm avantajlarından faydalanamadığını söylüyor:

“Eğer düşük gelirliler daha fazla siyasi güç istiyorsa, örgütlenmeleri ve oy kullanmaları lazım. Bu yapabilecekleri en iyi şey.”

Hawkins, eğitim ve sağlık konularının uzun vadede yoksul sınıfa yardım etmek için iyi kullanılması gerektiğini söylüyor. İki sınıfın da para harcayabilecek hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Hawkins, sirkülasyondaki paranın istihdam yaratacağını beliritiyor. Hawkins’e göre sorun yoksulların zaten harcayacak paralarının olmaması, zenginlerinse ekonomik krizin belirsizliğinin yarattığı tedirginliği üzerlerinden atamamış olması.

XS
SM
MD
LG