Erişilebilirlik

Amerika'da Gıda Güvenliği Arttırılıyor


Amerika'da Gıda Güvenliği Arttırılıyor
Amerika'da Gıda Güvenliği Arttırılıyor

Amerika’da gıda güvenliğini arttırmak için yeni adımlar atılıyor. Tarım Bakanlığı kısa süre önce et ve tavuk üreticilerinin, ürünlerinin dağıtımını, kolibasili ve diğer bakteri testlerinin sonuçları alınıncaya kadar geciktirmesini öngören yeni bir uygulama başlatacağını açıkladı. Bu adım, gıda zehirlenmesi vakalarının ve çok pahalıya malolan gıda ürünlerinin toplatılması uygulamalarının en aza indirilmesini amaçlıyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC’ye göre her altı Amerikalı’dan biri, mikroplu gıda tükettiği için zehirleniyor, yılda 5 bin kişi gıda zehirlenmesinden ölüyor. Son birkaç yılda kolibasili ve salmonella zehirlenmeleri kıyma, ıspanak, domates ve yumurta gibi gıdaların toplatılmasına neden oldu. Robert Brackett gıda sektörü uzmanı: ”Halk gıdalarda bakteri bulunduğuzaman kaygılanıyor ve gıda sektörünün bunu önlemesini istiyor.”

Gıda sektörü ve Tarım Bakanlığı bundan sonra mikroplu gıdaları piyasadan uzak tutmak için denetimleri daha da sıkılaştırıyor. Hükümete bağlı denetçiler gereken testler değerlendirmeden et ve tavuk ürünlerinin tüketiciye erişimi 24 ila 48 saat geciktirilecek. Araştırmacılar ‘yeni kurallar iki yıl önce getirilmiş olsaydı tehlikeli gıdaların 44 kez toplatılması önlenmiş olacaktı ’ diyor. Gıda Zehirlenmesi Araştırma ve Önleme Merkezi Başkanı Pat Buck şunları söylüyor: ”Tehlikeli gıdaların piyasaya sürülmesini önlemek piyasaya çıkan gıdaların toplatılmasından çok daha önemli.”

Torunu Kevin kolibasilili gıdadan zehirlenerek ölen Pat Buck, bundan birkaç yıl sonra, 2006’da Gıda Zehirlenmesi Araştırma ve Önleme Merkezi’ni kurmuş. Buck, ciddi gıda zehirlenmelerinin sadece mide bulantısıyla ilgili olmadığını söylüyor: ”Gıda zehirlenmesi uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Merkezi kurmamızın amaçlarından biri gıda zehirlenmesinin uzun vadeli sonuçlarını incelemek.”

Uzmanlar Amerika’daki sistemin Başkan Obama’nın Ocak ayında Gıda Güvenliğini Modernleştirme Yasası’nı imzalamasından sonra daha güvenli hale geldiğini söylüyor. Gıda güvenliği konusunda son 70 yılda getirilen en önemli yenilik olarak nitelenen yasa, gıda işlenen tesislerin daha sıkı denetlenmesini sağlayarak gıda kirliliği vakalarını en başında durdurmayı amaçlıyor. Buck, sıkı yasaların büyük etkisi olacağını söylüyor: ”Yeni yasanın birçok hayat kurtaracağı kesin. Peki gıdalar yarın sabah daha güvenli hale mi gelecek? Hayır. Yeni kuralların ve programların uygulanmasını sağlamak için ihtiyacımız olan kaynakları bulmamız gerekiyor.”

Yeni yasanın gıda güvenliği sistemine önemli değişiklikler getirmesi için 10 yıl gerekeceğini kaydeden Buck, örgütünün gıda zehirlenmeleri konusunda daha fazla araştırma yapmaya ve kamuoyunu bilinçlendirmeye devam edeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG