Erişilebilirlik

Amerika’da İfade Özgürlüğünün Yeni Zaferi


Amerika’da İfade Özgürlüğünün Yeni Zaferi
Amerika’da İfade Özgürlüğünün Yeni Zaferi

Amerikan Anayasa Mahkemesi, ölen askerlerin cenaze törenlerinde ordu aleyhine gösteri yapılmasının ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine karar verdi.

Küçük bir kilisenin mensupları, mezarlıklarda askerler toprağa verilirken, ölümlerden ordunun eşcinsel politikasını sorumlu tutan afişler tutuyor ve sloganlar atıyordu.

Merkezi Kansas’da bulunan Westboro Vaftiz Kilisesine göre, tanrı, sadece ordunun değil tüm Amerikan toplumunun eşcinsellere hoşgörüsünü cezalandırmak için asker çocuklarını öldürüyor.

Irak ve Afganistan’da çocuğunu kaybeden babalardan biri, cenaze töreninde özel hayatına tecavüz edildiği gerekçesiyle kilise aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açmış ve 5 milyon dolar kazanmıştı.

Temyiz mahkemesi, Kilise mensuplarının mezarlıktaki gösterisinin ifade özgürlüğü kapsamına girdiği gerekçesiyle kararı bozunca acılı baba davayı Anaya Mahkemesi’ne götürmüştü.

9 üyeli yüksek mahkeme, bire karşı sekiz oyla gösterinin, anayasanın ifade, din ve ibadet özgürlüğünü koruma altına alan 1. Maddesinin kapsamına girdiği yolunda karar aldı.

Dolayısıyla, davayı, olayın başından beri ifade özgürlüğünü kullandığını savunan Kilise kazanmış oldu.

XS
SM
MD
LG